Miljonrån kan lösa tavelkupp

Gripne rånaren kopplas till konststölden på Nationalmuseum

NYHETER

En 36-årig före detta affärsman misstänks för miljonrånet i Uppsala.

Han kopplas även till konstkuppen mot Nationalmuseum julen 2000.

Polisen hoppas nu hitta spår som gör att tavelstölden kan klaras upp.

Foto: ANDREAS NORD
36-åringen som sitter anhållen för delaktighet i rånet greps i den här Golfen, en av de två bilar som rånarna använde. I går greps ytterligare en man som misstänks ha hjälpt rånarna genom att hyra bilen.

Den 36-årige mannen sitter anhållen, misstänkt för att ha rånat en värdetransport vid 16-tiden i fredags.

Två väktare skulle fylla på en uttagsautomat vid Torbjörnstorg i Uppsala när de överrumplades av två maskerade män, beväpnade med kpist och yxa. Männen slog upp värdeväskan och kom enligt uppgift över två miljoner kronor.

Ytterligare gripen

36-åringen kunde gripas redan efter några timmar. I går grep polisen ytterligare en man. Han misstänks ha hjälpt rånarna genom att hyra flyktbilen, en VW Golf, på en Statoilmack.

36-åringen är välkänd av polisen. Han frigavs från fängelset förra året efter att ha avtjänat ett sexårigt straff för grovt rån. På 1990-talet arbetade han som ordningsvakt för ett företag i Stockholm, men förlorade jobbet när han dömdes för misshandel.

Därefter försörjde han sig som entrévärd och affärsman. Han och en kompanjon i USA sysslade med optionsaffärer samt försäljning av larm och amerikanska telefonabonnemang.

Fanns i utredning

36-åringen figurerade i den stora utredningen kring konstkuppen mot Nationalmuseum. När polisen undersökte vilka som hade tagit hand om de stulna tavlorna dök hans namn upp.

Han delgavs dock aldrig misstanke om något brott.

Nu ska polisen granska om 36-åringen kan knytas till fler grova rån.

- Vi har pratat med våra kolleger i Stockholm och ska börja titta ordentligt på detta på måndag, säger en Uppsalapolis.

Två av de stulna tavlorna från Nationalmuseum, en Rembrandt och en Renoir, har ännu inte återfunnits. Efter gripandet av 36-åringen hoppas polisen komma närmare en lösning på mysteriet.

Andreas Harne