Allt fler olyckor på studsmattor

Läkaren: Det är en ny slags skada

NYHETER

GÖTEBORG

Studsmattor är mer inne än någonsin.

Och orsakar skador på barn.

Men det går att studsa säkert.

Förra sommaren gjorde läkaren Peter Adrian vid barnkirurgen på Östra sjukhuset i Göteborg en studie på studsmatteskadade barn.

- Det kom in i snitt ett barn om dagen som skadats vid studsmattehopp. Det var en ny slags skada,

tidigare var de vanligaste skadorna från cykling och ridning, säger han.

Hälften fick benbrott

Bland de 31 barn som Peter Adrian studerade hade mer än hälften fått av arm- eller benbrott. Men det finns även grövre skador som hjärnskakningar och kotförskjutningar.

I helgen pågår en av världens största trampolintävlingar i Herrljunga. På elitnivå kallas studsmattan för trampolin. De hoppar sex, sju meter upp i luften, gör volter och skruvar. Ändå är det väldigt få som skadas.

- De skador vi har haft sista året är två stukade fötter och då hoppar det 60 personer i veckan, säger Peter Åberg, ordförande i Västra Frölunda Trampolinklubb.

16-åriga Hannah Frost är klubbens SM-hopp, och trots att hon hoppar på elitnivå släpper tränaren henne inte med blicken.

"Alltid en bredvid"

- Det ska alltid stå en person bredvid den som hoppar av säkerhetsskäl. När vi tränar har vi även madrasser som vi kan skjuta in om de hoppar snett, säger Peter Åberg.

Frost tränar sex gånger i veckan.

- Men jag tränar styrketräning då också eftersom det är viktigt att träna upp musklerna, säger hon.

Trampolinen är nästan ljudlös när Hannah slår ner för att sedan studsa upp cirka sex meter i luften.

Det ser enkelt ut. Mycket enklare än vad det är. Vid minsta lilla förändring i rörelse är det lätt att tappa kontrollen och studsa iväg - åt helt fel håll.

Så här hoppar du säkert på mattan

Suzanne Kordon