Kanonsommar för sol och bad

Wolfgang Röder: Räkna med lika varmt som 2002

1 av 2
Tyske meteorologen Wolfgang Röder gör bräkningar exklusivt för Aftonbladet. Prognoser bygger på väderstatistik för årtionden tillbaka.
NYHETER

MALMÖ

Så här mycket varmare än normalt blir det i sommar där du bor.

Den tyske meteorologen Wolfgang Röder har exklusivt för Aftonbladets läsare räknat på medeltemperaturen för olika orter i Sverige.

Det handlar om temperaturer fullt jämförbara med sommaren 2002.

I sin senaste uppdaterade långtidsprognos för det svenska sommarvädret lovar Wolfgang Röder att det blir en kanonsommar för den som gillar sol och bad.

Sommaren 2002 var en av de bästa somrarna i Sverige de senaste tio åren - nästan i klass med 1994.

Om Wolfgang Röder får rätt - vilket han haft i de flesta långtidsprognoser för sommaren som han levererat till Aftonbladet - kan vi se fram emot heta dagar och ljumma kvällar.

Bäst i väst

- Den enda förändring jag kan se jämfört med hur situationen var i april är att högtryckets centrum förflyttas något västerut i augusti. Det innebär att västra Sverige får den kraftigaste temperaturhöjningen.

För tio olika orter i Sverige har Wolfgang Röder räknat ut hur medeltemperaturen för juni, juli och augusti kommer att avvika från det normala.

Kallare i juni

- Under juli och augusti kommer det att bli 1-2 grader varmare än normalt i hela Sverige, lovar han.

Det kan behövas, för sommaren börjar inte särskilt lovande. Första halvan av juni blir bedrövlig och kall. Sedan börjar varmare luftmassor göra sitt intåg, men Wolfgang Röder vågar inte lova sol på midsommarafton.

- Det är omöjligt att ställa en prognos för en dag så långt i förväg. Risken att det regnar just midsommarafton bedömer jag till 40 procent.

Hans metod att ställa långtidsprognoser är hemlig, men bygger till en del på väderstatistik över norra halvklotet flera årtionden tillbaka.

75-80 procent säker

De senaste åren har han reviderat några tidigare indikatorer på hur vädret ska bli de kommande månaderna. Han tror att de inte gäller längre på grund av klimatförändringar.

- Förr var ofta långa perioder med högtryck i april ett tecken på att det skulle bli en sommar med ostadigt väder. De senaste åren har det inte varit så.

Men helt säkra på att det blir en kanonsommar kan vi inte vara.

- Jag skulle bedöma att den här prognosen har 75-80 procents tillförlitlighet.

Per-Ola Olsson