Flygterminal rasade - minst fem döda

Många skadades av fallande betong på de Gaulle- flygplatsen

Foto: Andreas Tylegård
Skrytbygget innan kollapsen Den nya terminalbyggnaden stod klar för 11 månader sedan och kostade 6,8 miljarder kronor (750 milj €) att bygga. I dag ligger 30 meter av avgångshallen i en hög på marken.
NYHETER

Paris/Stockholm

Minst fem personer dödades när en 30 meter lång taksektion i morse störtade in på Charles de Gaulle-flygplatsen i Paris.

Tre poliser skadades när de – med fara för sina liv – började evakuera resenärer ur den nybyggda lyxterminalen.

Foto: AP
Skrytbygget nu Den kollapsade sektionen var byggd på pelare och trafik passerade under terminalen.

En omfattande räddningsinsats inleddes omedelbart vid sjutiden på söndagsmorgonen. Och räddningstjänstens första styrkor tvingades kalla in förstärkning.

– Flera ton betong och glas rasade ner på en yta av ett 30-tal meter, säger Laurent Vibert, talesman för Paris brandförsvar till den franska tv-kanalen TF1.

Såg ut som efter en jordbävning

Brandmän på platsen säger att det såg ut som ett katastrofområde efter en jordbävning. På plats vid flygplatsen bekräftar Parisregionens landshövding den bilden för Aftonbladet.

– Det såg ut som ett helt hotell hade rasat, säger Jean-Paul Huchon.

Förödelsen blev enorm. Och en man som blev vittne till olyckan berättar för Aftonbladet:

– Jag hörde en enorm smäll och såg tre döda.

Två plan från New York och Johannesburg hade just anlänt och en avgång mot Prag väntade när en 30 meter lång sektion av taket störtade in. Fransk radio uppger att fem människor hittats döda och att en kroppsdel från ytterligare en person grävts fram.

Offren från flera länder

– De omkomna kom från Elfenbenskusten, Tjeckien och Kina, säger Jean-Paul Huchon till Aftonbladet.

På flygplatsen är många övertygade om att katastrofen kunde ha blivit betydligt större. Fransk radio rapporterar också att tre poliser verkar ha räddat situationen.

Poliserna ska ha sett sprickor uppstå i terminalens tak och började evakuera resenärerna så snabbt som möjligt. Trots dödsfaran fortsatte de arbetet när taket började rasa och samtliga tre uppges ha skadats av nedfallande glas.

Sprickor i taket

Terminal 2E invigdes för bara ett år sedan och byggdes till en kostnad av 750 miljoner euro. Och polisen söker ännu efter en förklaring till varför det välvda taket, fyllt av spotlights, plötsligt gav vika.

En talesman för flygplatsen Charles de Gaulle bekräftar för BBC att man strax före olyckan observerade sprickor och att damm föll från taket.

– Några personer hörde ett knakande före olyckan och betongdamm kom från taket. Den här hallen var ett prestigebygge och det här är en mycket svår dag för oss, säger talesmannen.

Många resenärer på flygplatsen

Tusentals resenärer flyger från Charles de Gaulle-flygplatsen varje dag och under helger är trycket ofta ännu större. På söndagsförmiddagen uttryckte president Jacques Chirac sin djupaste medkänsla för de skadade, anhöriga och offren.

Bildextra

Magnus Falkehed, Mattias Lundell, Anna-Maria Carnhede