Torterad svensk stämmer USA

Kräver drygt 750000 kronor för övergrepp i Abu Ghraib-fängelset

NYHETER

En 42-årig svensk som suttit fängslad i Abu Ghraib-fängelset stämmer den amerikanska militären.

Mannen – som utsattes för sexuella övergrepp – kräver nu över 100 000 dollar i skadestånd.

– De band ett rep runt min nacke och drog mig som ett djur, säger svensken till New York Times.

För snart 20 år sedan satt den 42-årige mannen inspärrad i det numera ökända irakiska Abu Ghraib-fängelset. Han fängslades av Saddam Hussein och utsattes för tortyr.

Strax före Gulfkriget lyckades han fly till Sverige. 42-åringen fick asyl och blev så småningom svensk medborgare.

Bygga upp landet efter Saddam

Först i fjol återvände 42-åringen till sitt forna hemland. Han lockades av de amerikanska löftena om att exil-irakier skulle få vara med och bygga upp landet efter Saddam. Och med 79 000 dollar på fickan lämnade 42-åringen sitt jobb som bilmekaniker.

Han tog farväl av sin fru och sina fem barn och reste till Najaf för att öppna en bilverkstad. Men inget blev som 42-åringen tänkt.

Greps slumpartat

I en intervju i söndagens New York Times säger svensken att han i oktober – efter knappt två månader i hemlandet – greps av amerikanska soldater under slumpartade omständigheter. Han fördes till Abu Ghraib-fängelset och utsattes för den numera mycket omvittnade tortyren.

Mannens berättelse är ännu ett i raden av vittnesmål om övergrepp. Och tillsammans med det omfattande bildmaterialet är fångarnas utsagor internutredarnas starkaste bevis.

– De tog av mig alla kläder. De tvingade mig att ligga på en annan fånge, säger svensken i intervjun.

– De ställde upp fångarna och band ihop deras penisar och knuffade ned dem till golvet.

”USA gör som Saddam”

Nu kräver mannen kompensation av den amerikanska militären. 42-åringen vill både ha ersättning för alla de pengar han förlorat och för det psykiska och fysiska lidande han tvingades utstå i fängelset.

– Saddam tog våra pengar och våra vinster och våra liv och nu gör den amerikanska armén det samma, säger 42-åringen till New York Times.

I samband med fastemånaden anklagar mannen amerikanska soldater för att ha skjutit ihjäl fem fångar i samband med ett upplopp. Han säger att bråket började i ett tältläger och att många skrek ”Gud är stor”.

– Amerikanerna skrek och sa: prata inte, prata inte. Till en början sköt de gummikulor, sedan började de skjuta på riktigt.

En talesman för de amerikanska styrkorna har bekräftat att en man med svenskens namn och fångnummer satt på Abu Ghraib-fängelset från den 4 oktober. 42-åringen släpptes först när han lyckats övertyga militären om att mannen är svensk.

Mattias Lundell