Sansad debatt inför EU-parlamentsvalet

Mest handlade det om ”tjänste- direktivet”

Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX
Statsminister Göran Persson, miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand, centerpartiets Maud Olofsson, moderaternas Fredrik Reinfeldt, folkpartiets Lars Leijonborg, vänsterpartiets Lars Ohly och kristdemokraternas Göran Hägglund i SVT Agendas partiledardebatt. I förgrunden programledaren Lars Aduktusson.
NYHETER

Valet till Europaparlamentet närmar sig. Som ett tecken på det drabbade riksdagspartiernas ledare på söndagskvällen samman i en debatt SVT:s Agenda.

"Drabbade" kanske i och för sig är ett starkt ord. Debatten gick lugnt till med relativt korta inlägg och ett lågt tonläge.

Frågor om var makten ska ligga och framför allt om hur stor makt som ska finnas i EU i förhållande till Sverige togs upp, liksom kampen mot brottslighet och kampen för en bättre miljö samt alkoholpolitiken. Alla partier var överens om att det var viktiga frågor, men med olika utgångspunkt och olika syn på hur det ska lösas naturligtvis.

Oenigt om direktiv

Men det huvudsakliga debattämnet gällde det så kallade tjänstedirektivet. Statsminister Göran Persson påpekade att det finns en rädsla för att direktivet undergräver den svenska arbetsmarknadsmodellen och han har en enad facklig rörelse med sig i den rädslan, sade han. Även mp och v uttalade sin skepsis mot direktivet.

Lars Leijonborg, som liksom de andra borgerliga partierna är för direktivet, illustrerade direktivets förträfflighet med att hålla upp ett Ikeaverktyg.

- Direktivet gör det enklare för företag som Ikea att kunna verka i Europa, sade han.

Höger mot vänster?

Statsminister Göran Perssons och moderatledaren Fredrik Reinfeldt hade en kort ordväxling om huruvida det kommande valet var ett val mellan höger och vänster. Det ansåg inte Reinfeldt medan Persson betonade att det stora antalet beslut som tas i parlamentet inte går att överblicka. Därför ska man rösta med hjärtat, ansåg han.

Han påpekade dessutom att frågorna påminde om en inrikespolitisk debatt vilket ytterligare förstärkte bilden av ett höger-vänsterval.

För tre av debattdeltagarna, Fredrik Reinfeldt (m), Lars Ohly (v) och Göran Hägglund (kd), som samtliga är nya ledare för sina partier, blir det kommande valet den första stora utmaningen som partiledare.

De övriga, Maria Wetterstrand (mp), Lars Leijonborg (fp), Maud Olofsson (c) och Göran Persson (s), har ju varit med förut.

fakta/ tjänstedirektivet

Varg Gyllander/TT