Nytt tips: Läkare mördade Helén

NYHETER

En tidigare prostituerad kvinna pekar ut en läkare i Skåne som skyldig till mordet på tioåriga Helén Nilsson i Hörby.

Mordet - ska läkaren ha sagt till kvinnan - var en olycka.

- Tipset är anonymt - men det är värt att kontrollera, säger mordutredaren Pär-Åke Åkesson.

Helén Nilsson mördades i mars 1989.

Polisen har själv ingen kontakt med uppgiftslämnaren, hon har lämnat dem via ombud.

Enligt den information som förts vidare till polisen var kvinnan i slutet av 1980-talet prostituerad. Det var ett sätt för henne att finansiera sina studier och det var så hon kom i kontakt med läkaren, som var hennes kund.

Hon säger nu att läkaren, som i dag närmar sig 50-årsåldern, en tid efter mordet berättade för henne att polisen sökte fel personer.

Han ska ha sagt att det var en man och en kvinna som mördade flickan. Enligt de anonyma uppgifterna till polisen ska kvinnan ha lockat in Helén Nilsson i bilen och sövt henne med "något på en trasa". Mannen ska sedan ha utnyttjat flickan sexuellt. Det var inte meningen att hon skulle dö.

Ska kontrollera uppgifter

- Vi har känt till uppgifterna sedan april. Vi ska kontrollera dem nu i veckan. Se om mannen existerar och i så fall om han är läkare, säger mordutredaren Pär-Åke Åkesson.

Vad betyder det att uppgifterna kommer från en före detta prostituerad.

- Prostituerade är kvinnor som har mycket intressanta uppgifter att lämna. Vi jobbar ju parallellt med Jannica-mordet från 1989, hon var prostituerad, och vi kan sätta samman vissa uppgifter, säger Pär-Åke Åkesson.

Petter Ovander

ARTIKELN HANDLAR OM