Polischef i förhör

Uppgifter till Aftonbladet: Leif Jennekvist i förhör om grovt tjänstefel

1 av 2 | Foto: JONAS BILBERG
HJÄLTEN FRÅN ANNA LINDH-UTREDNINGEN Polisöverintendent Leif Jennekvist hyllades för sin insats i spaningsledningen i jakten på Anna Lindhs mördare. Nu är han, enligt uppgifter till Aftonbladet, misstänkt för grovt tjänstefel. Själv vill han inte kommentera utredningen.
NYHETER

Leif Jennekvist, chef för länskriminalen i Stockholm, har förhörts i utredningen mot den häktade kriminalkommissarien.

Jennekvist misstänks för grovt tjänstefel, enligt uppgifter till Aftonbladet.

- Jag kan bekräfta att han har förhörts men jag kommenterar inte om han är misstänkt, säger över-åklagare Peter Hertting.

I mars sprängde polisen i Eskilstuna en stor kokain- och vapenhärva. Flera personer greps, bland andra en 35-årig kommissarie vid länskriminalen i Stockholm. Han sitter nu häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott.

De nya misstankarna riktar sig mot länskriminalchefen Leif Jennekvist samt ytterligare en kommissarie i Stockholm, uppger flera källor för Aftonbladet.

Något gick snett

- Jag utreder misstankar om grovt tjänstefel mot personer i ledningen för länskriminalen i Stockholm, säger överåklagare Peter Hertting.

Är Leif Jennekvist en av dem?

- Det kan jag inte kommentera, du får dra dina egna slutsatser. Jag kan bekräfta att han är förhörd i utredningen.

Den häktade kommissarien har vid sidan av sin ordinarie tjänst arbetat med att förmå brottslingar att lämna uppgifter anonymt.

Sådana uppdrag betraktas som extremt känsliga och behandlas därför under stor sekretess. I arbetet ingår också bevisprovokation, att rigga fällor för brottslingar.

Här har någonting gått snett. Åklagarna hävdar att kommissarien själv har brutit mot lagen. Och nu är frågan vad hans chefer har känt till.

- Mitt uppdrag är att utreda i vad mån kommissarien har haft sina åtgärder förankrade hos ledningen för länskriminalen, säger Peter Hertting.

- Om han har begått brott och fått det sanktionerat uppifrån så smittar misstankarna av sig uppåt.

Kommissarien har på fritiden sysslat med fastighetsaffärer och hjälpte Leif Jennekvist att fixa en lägenhet.

- Men min utredning handlar inte alls om det, säger Peter Hertting.

Hyllad för Lindh-fallet

Polisöverintendenten Leif Jennekvist, 47, är chef för landets största och tyngsta kriminalavdelning. Han hyllades för polisinsatserna efter Anna Lindh-mordet och beskrevs som en hjälte i tidningarna.

Leif Jennekvist vill varken bekräfta eller dementera Aftonbladets uppgifter.

- Jag kommenterar över huvud taget inte den där utredningen, säger han.

Den andre polismannen som nu är misstänkt för grovt tjänstefel är en kommissarie med lång erfarenhet och ett fläckfritt förflutet.

Får inget säga

Såväl han som Leif Jennekvist har blivit belagda med yppandeförbud vid förhören, enligt vad Aftonbladet erfar. Det innebär att de begår ett brott om de säger någonting om utredningen.

Enligt överåklagare Peter Hertting har de misstänkta tjänstefelen begåtts från år 2000 och framåt.

- Vi har förhört några personer och går vidare i veckan med nya förhör. Vi förhör både misstänkta och vittnen, säger han.

Han fixade lägenheter

Andreas Harne

ARTIKELN HANDLAR OM