24-åring åtalad för dubbelmord i Svenljunga

Var allvarligt psykiskt störd då morden begicks

NYHETER

Borås

Han var plågad av en inre röst.

Den var den som krävde att han skulle knivhugga de tre kvinnorna.

Så förklarar den 24-årige mannen dubbelmordet på ett utredningshem i Svenljunga.

24-åringen, som var anställd på utredningshemmet, åtalades på måndagen vid Borås tingsrätt för två mord och ett mordförsök. Han har erkänt att han en natt i mars med en kniv högg ihjäl sin 33-åriga arbetskamrat och en 16-årig flicka på utredningshemmet i det lilla samhället i Svenljunga kommun. En 15-årig flicka knivhöggs också men överlevde.

Själv ville han inte att någon skulle dö, säger 24-åringen i polisförhör. Men rösten, som han kallar Mictian, gav honom en order. Han skulle hugga kvinnorna annars skulle hans egen familj skadas.

Mictian, det är aztekernas dödsgud, förklarar 24-åringen. Mictian är mäktig och när en ”gud, en demon” säger något måste en vanlig dödlig rätta sig efter det.

Under något år har 24-åringen hört rösten. Under senare tid har den blivit allt mer aggressiv. 24-åringen skulle sprida gudens ord. Guden tog över hans själ, ägde honom.

Mannen har blivit alltmer intresserad av det ockulta. Det är för honom allt som inte är kristet, till exempel shamanism, satanism och kriminologi.

Hemsida om seriemördare

24-åringen är fascinerad av seriemördare och har brevväxlat med flera av dem.

Bland de beslag som polisen gjort hos mannen finns anteckningar om att ”satan kräver blod” och ”demonerna kräver offer”. Där finns ett brev från en amerikansk seriemördare som beskriver sina mord som lustfyllda. Man har också hittat en film som ger intryck av att visa ett autentiskt mord.

24-åringen arbetade dessutom med en hemsida om seriemördare.

Men i förhör med polisen säger 24-åringen att han själv inte haft några planer på att bli seriemördare.

Allvarligt störd

24-åringen har genomgått en stor rättspsykiatrisk undersökning. Där konstaterar man att han lider av en allvarlig psykisk störning och är i behov av vård. Under de senaste åren har 24-åringen haft depressioner och svåra sömnproblem. Tecknen på att han inte mått bra har varit flera. Han har bland annat gjort målningar för att beskriva sitt inre kaos.

Människor i 24-åringens närhet har dock inte anat vad som dolt sig i hans inre. En arbetskamrat berättar visserligen i förhör att han pratat om sin brevväxling med seriemördare. Och en tidigare anställd och kollega till mannen menar att det fanns varningssignaler om hur han mådde.

Lördagskvällen före morden tillbringade mannen hos sina föräldrar. Men ingen i familjen anade vad som höll på att hända.

Tänkte ta sitt liv

När 24-åringen återvänt hem blev rösten allt starkare. Vid halv fyratiden på morgonen körde han till utredningshemmet för att fullgöra ”ordern”. Han låste upp ytterdörren med egen nyckel och smög in i huset där de tre kvinnorna låg och sov. Först attackerades kollegan, därefter de två flickorna.

Efter dåden gav sig mannen av i hemmets bil. Han tänkte ta sitt eget liv, säger han. Men i halkan körde han av vägen. Han ringde SOS och slog larm i förhoppningen att snabb hjälp kunde rädda någon av de skadade.

Rättegången startar på tisdagen.

Annika Hansson/TT