"Pastorn skulle lura mig igen”

NYHETER

Barnflickan säger att pastorn låg bakom skotten i Knutby.

Men om de träffades skulle han lura henne igen.

– Om pastorn pratade med mig skulle jag tro på honom. Han har sådan makt över mig.

Här är del VI av barnflickans berättelse i rätten:

Vid halv ett-tiden på måndagseftermiddagen återupptogs förhöret med barnflickan. Åklagarna avslutade förhöret med barnflickan.

Åklagare Elin Blank: Vi har gått igenom hela händelseförloppet, men jag har några frågor kring polisförhören. Först sa du att du gjort allting själv, sedan har du ändrat din historia. Berätta varför har ändrat din historia.

– Först sa jag att jag gjort allt själv. Det var min ärliga uppfattning, att pastorn inte var inblandad. Sedan började polisen fråga mer och mer om våra telefonkontakter – och då började sanningen gå upp för mig. Jag har hela tiden försvarat pastorn, sett honom som oskyldig. Jag har sagt att han vet om det här för att jag har berättat det här för honom.

– Jag sa att en person har påverkat mig, den som ligger bakom de anonyma sms:en. Och det är inte pastorn.

– Efter en ganska lång tid bevisade polisen att sms:en skickats av pastorn. Då beslutade jag mig för att tala sanningen.

Det har antytts att polisen har påverkat dig att berätta om pastorn.

– Det stämmer inte. De har sett tydliga spår. Jag hade inga motiv. Jag har velat skydda pastorn för jag har trott att han är oskyldig. När det sedan visade sig att han ligger bakom det här bestämde jag mig att visa på sanningen.

Först säger du att du är ensam, sedan växer bilden fram att du påverkats av någon, som visar sig vara pastorn. Tror du att det att din berättelse ändrats påverkar din roll?

– Jag vet inte. Jag är inställd på att ta mitt straff och jag vill ta mitt straff. Om jag får det grövsta straffet så är det rätt. Jag säger inte det här därför att jag vill komma lindrigare undan eller få fast pastorn.

Vad känner du för pastorn i dag?

– Jag vet inte. Jag vet inte vad jag känner för pastorn i dag.

– Jag vet att om han kommer fram till mig och pratar med mig skulle jag tro på honom. Jag är jätterädd för honom därför att han har så stor makt över mig. Jag kan förstå i mitt intellekt, men i mina känslor är jag så otroligt skör. Jag har fortfarande inte förstått hela händelseförloppet.

Till slut vill jag komma in på några punkter som inte har med åtalet med dig att göra. Vad hade du för kontakt med pastorns första familj?

– Jag hade inte så mycket kontakt med dem.

Hade du någon uppfattning om hur deras äktenskap var?

– Jag hade uppfattningen att det var bra. Men en vecka innan den 18 december berättade pastorn att han ville att jag skulle fråga Gud vilket alternativ det kommer att bli.

– Hans äktenskap med Helene var inte bra och det måste ske någonting. Antingen skulle Helene förändras och äktenskapet bli bra. Eller så skulle de ta ut skilsmässa, men det var inte tänkbart, jag tror han menade sin ställning som pastor och så... Eller så skulle Helene dö och jag tyckte det verkade konstigt, men jag skulle fråga Gud.

– Ett par dagar senare dör Helene och pastorn frågar om det var det jag hörde att Gud sa?

– Ja, svarade jag, för jag vågade inte berätta att jag hörde fel, jag trodde att det skulle bli bra mellan dem.

– Pastorn sa att jag absolut inte skulle prata med någon om det här.

Varför bad han dig fråga gud?

– Jag vet inte, jag tror att han tyckte att jag stod nära gud.

Har du någon uppfattning om när pastorn inledde sitt förhållande med Alexandra?

– Nej, men jag vet att de inledde ett sexuellt förhållande kort efter Helénes död.

– Bland annat så har pastorn berättat att när Heléne levde och Alexandra var barnflicka så hände det att pastorn gick ned till henne på natten. Och det hände att han kände sig manad till att gå ned till henne för att smeka hennes bröst.

– Alexandra var ofta rädd att pastorn skulle få en ny fru och att Alexandra på Guds ingripande skulle tas hem, eller dö.

– Hon hade sagt till pastorn hur hon mindes hur de höll på i hemlighet innan Heléne dog.

– När pastorn såg Alexandra första gången, har han sagt, att det var orättvist att han redan var gift för han ville ha henne som fru.

Har du ytterligare några reflektioner kring Helenes dödsfall?

– Ja, jag vet inte om pastorn var magsjuk när Helene dog. Men han kräktes jätteofta, hade magsår och led av mycket svår psykisk stress.

Åklagare Anne Sjöblom: En kompletterande fråga: Vad var det du sa om pastorn och Helene 1999?

– Pastorn hade en 40 dagars strid med djävulen. En strid i bön, då han ofta låg sjuk. Och då var Alexandra ofta där.

Kände du Helene?

– Jag kände inte henne så nära att jag kan ge en exakt bild av henne. Men hon var en varm, mjuk kärleksfull person.

Här avslutade åklagarna sin utfrågning av barnflickan.

Fotnot: Aftonbladet har genomgående ersatt pastorns namn med ordet ”pastorn”.

aftonbladet.se