”Om du inte hittar ett vapen – ta en yxa”

Jakten på ett vapen – ett heltidsjobb

NYHETER

Pastorn orkade inte vänta på morden.

I rätten berättade barnflickan att pastorn – desperat – krävde:

– Om du inte kan hitta ett vapen så måste du använda en yxa.

”Ta en yxa” Enligt barnflickan försökte den 32-årige pastorn förmå henne att använda en yxa för att mörda pastorns fru - om hon inte hittade något annat vapen.

Barnflickan har beskrivit sin jakt på vapen som ett heltidsjobb. I rätten berättade hon i dag hur det gick till – och vad pastorn krävde när hon misslyckats två gånger.

– Pastorn var helt desperat. Han sa: ”Om du inte kan hitta ett vapen så måste du använda en yxa”. Men jag känner att jag klarar inte det, det är så brutalt.

Försökte övertyga pastorn om en ny plan

I rätten avslöjade barnflickan hur hon försökte övertyga den 32-årige pastorn om en ny plan.

– Jag säger att då får han göra det. Jag får ta i yxan så det blir mina fingeravtryck på och sedan får jag ta på mig hela skulden.

– Jag tycker det är fruktansvärt svårt, men jag måste berätta hela sanningen, så som jag ser det.

Hon berättar att pastorn under dagarna som gick hela tiden förberedde henne för att mörda. Han ska ha sagt att hon måste vara noggrann.

– Han sa ... att jag skulle se till att de dog. Jag skulle sikta mot kroppen för att fälla personerna och sedan säkra mot huvudet, säger barnflickan.

– Han sa "det är inte svårt att döda, det är inte svårt att trycka av. Det är lätt att ta ett liv."

På nyårsafton lyckades barnflickan och hennes kontakt, en vapenhandlare hon träffat på Sergels torg. De åkte för att provskjuta revolvern.

”Har du ett vapen så drar du dig hitåt”

– Jag testskjuter detta vapen. Och det smäller så fruktansvärt högt. Jag har aldrig hört en så kraftig smäll, säger hon.

– Men pastorn har sagt "har du ett vapen så drar du dig hitåt." Så jag åker mot Knutby och jag skakar.

Två gånger till lyckas barnflickan få morden uppskjutna. Men natten till den 10 januari var det oundvikligt. Allt var förberett – och hon åkte mot Knutby.

Referat från rättegången

Mattias Lundell, Caroline Olsson