Förhöret fortsätter:

NYHETER

Mitt under rättegången lämnade pastorns advokat in ny bevisning.

Han läste barnflickans egna anteckningar från ett möte med Åsa Waldau, kallad Kristi brud:

– Det finns synder och det finns synder.

Efter eftermiddagens paus fortsatte pastorns advokat Ola Nordström att fråga ut den 27-åriga barnflickan. Han pressade henne hårt på vem som märkte henne som fresterska – pastorn eller Åsa Waldau.

Vad blev konsekvenserna av att du enligt Åsa frestat pastorn – försköt hon dig?

– Nej, det gjorde hon egentligen inte då. Hon ville att jag skulle flytta ut ur sovrummet, men pastorn ville att jag skulle fortsätta vara kvar under striden.

– Men då hette det helt plötsligt att jag var ”fresterskan”. Jag skulle vara kvar för att fresta pastorn och han skulle stå emot.

– Jag förstod inte vad jag hade gjort för fel egentligen, jag visste att pastorn varit den drivande han var otroligt intensiv i sin förälskelse. Men Åsa ville att jag skulle flytta ut.

Enligt utredningen hade Åsa funderingar på hur fallen du var...

– Åsa har talat med mig om att jag inte skulle fresta pastorn, jag skulle inte tänka mig honom som min blivande man.

– Hon förklarade att jag gjort fel, att det var fel av pastorn och mig att tänka att vi skulle gifta oss. Men det var ingen förkastelse.

– Efter att Åsa sagt det så förkastade hon inte mig, hon kanske tog avstånd mer utifrån att jag hade gjort fel mot henne. Det var som om jag fick en stor syndautmärkelse, men jag förstod inte vad jag gjort. Men hon tog avstånd, för att få mig att tänka om.

– Jag hade frestat pastorn, fått honom att tala fel?

Fel? Hade han talat mot Åsa?

– Ja, jag tror att? Den här tiden, jag kommer inte ihåg så mycket av det här.

Det måste väl vara så att de förklarade allt det här för dig?

– Åsa förklarade att hon uppfattade att jag fått pastorn på fall. Men sen fick jag från pastorn höra att mina synder var mycket, mycket större.

Fick du inte höra det av Åsa?

– Nej, jag träffade inte henne.

Träffade du inte henne i maj?

– Jo.

Vad sa hon då?

– Hon var kärleksfull...

Ola Nordström plockar fram barnflickans anteckningsbok. Han läser ur ett stycke hon skrev efter ett möte med Åsa Waldau:

”Hon har ingenting emot mig, men det finns synder och synder men den här är den grövsta. Den kommer inte att försvinna. Hon kan inte ha mig nära eller se mig för jag kan falla igen. Synden är inte borta förrän jag är fri.”

Rätten krävde att den nya bevisningen skulle göras tillgänglig och fick efter en stund ett par kopior av pappren Sedan berättade barnflickan:

– Jag minns det här väl. Åsa kommer fram till mig och är väldigt kärleksfull. Hon vill vara väldigt nära mig men att hon inte får det därför att jag har syndat så svårt.

– Jag tror även att hennes stränghet, det var därför att hon ville att jag skulle ändra mig.

– Jag och pastorn inledde ett förhållande som jag och pastorn tror är rätt. Åsa tror att det inte är rätt och vill ha ut mig medan pastorn vill ha mig kvar. – Min uppfattning i dag är att Åsa tror att jag gjort fel men pastorn rätt – därför ger Åsa mig en kärleksfull men sträng uppmaning.

– Åsa visste inte att jag och pastorn hade en sexuell relation. Hade Åsa vetat att jag och pastorn haft ett sexuellt förhållande hade hon sagt åt mig att inte ha ett sexuellt förhållande med honom?

Men Åsa ville inte ha dig nära?

– Ja.

Många frös ut dig?

– En del gjorde det.

Vilka var det?

– Det var några olika, det var inte? Vissa personer var öppna mot mig, andra tog mera avstånd.

Att Åsa inte kunde ha dig nära, var det för att du var full av synd?

– Jag vet inte, jag tror att det framförallt var ett sätt att få mig att vända om, att inte fresta pastorn.

Även pastorn har berättat för dig att du varit syndig. Var det samma budskap som Åsa lämnat?

– 2001 talar Åsa med mig. Sedan träffar inte jag Åsa mer, det är ingen annan som direkt pratar med mig. All information får jag genom pastorn, därför kunde pastorn säga att jag syndat hemskt. Jag trodde verkligen på det, jag har säkert inte gjort fel. Jag kan inte säga vad som jag gjort rätt eller fel.

Fick du nån uppfattning om att pastorn berättade för dig på nåt slags uppdrag?

– Jag vet inte. Jag tror Åsa gav pastorn direktiv att leda församlingen och han ledde mig också. Men jag vet inte var det kommer ifrån, pastorn eller Åsa. Men det var skillnad om Åsa sa om jag gjort fel eller om pastorn sa det.

Hur uppfattade du att pastorn avslutade sina avhyvlingar med ”jag älskar dig”?

– Jag tror att det var personligt, från pastorn.

Nåväl. Du sa att styrelsen och församlingen konstaterat att pastorn var dubbel?

– Har jag sagt det?

Jag uppfattade det så.

– Jag tror att det var så. Inte att styrelsen och Åsa sagt att pastorn var dubbel.

Uppfattade du att församlingen hade genomskådat pastorn, så att säga?

– Jag vet inte, jag vet inte. Jag ville berätta sanningen och i början berättade jag den sanning jag uppfattade. När församlingen vände sig ifrån pastorn så tänkte jag att: ”Oj, pastorn kanske har gjort fel”.

– Men det var inte det som gjorde att jag såg att pastorn låg bakom. När jag förstod att pastorn låg bakom morden var när polisen bevisade att pastorn skickat de anonyma sms:en.

Du fick även information om att Daniel Linde ändrade sin uppfattning om pastorn?

– Ja, det fick jag information om .

Ändrade det din bild av pastorn?

– Jag trodde han var oskyldig. Men när jag började förstå att pastorn hade egna själviska motiv att få bort Daniel, inte av Guds vilja, då började det gå upp för mig att pastorn inte varit den jag trott på.

När trodde polisen att det var pastorn som hade skjutit?

– Det kommer jag inte ihåg. Det kan ha varit när pastorn häktades.

– Polisen ville, tror jag, få veta sanningen om hur det låg till.

Efter rätt många förhör insåg du hans skuld?

– Ja, då insåg jag att han spelat otroligt bra för att ha lurat mig.

Hur kändes det? Fick du någon förklaring till ditt agerande, kände du dig lättad att det inte var du som var så här? ?elak?

– Jag har hela tiden vetat mina motiv. Jag har hela tiden vetat att pastorn är oskyldig. Jag har hela tiden försvarat pastorn även när jag insåg att det var han som skickat sms:n. Men sen när jag insåg att det var pastorn som låg bakom? ?jag vet inte, intellektuellt kan jag förstå men inte med mina känslor.

Vad fick dig att komma fram till din insikt?

– Det handlar mycket om att lyssna till sitt förstånd. Att inse att han spelat, gråtit, att han skickat anonyma budskap och sedan spelat? ?han har spelat så bra, han har lurat mig.

Kom den här insikten när du var på den rättpsykiatriska kliniken?

– Nej, jag har inte diskuterat så mycket med dem. Jag har verkligen fått kämpa för att förstå att pastorn har ljugit, har lurat mig.

– Jag har fortfarande problem med det, jag är fortfarande inte tillräckligt stark att se vem pastorn är.

Har inte den insikten kommit successivt?

– Nej. De första 8-9 veckorna försvarar jag pastorn, jag tror att han är oskyldig. Någon gång där visar polisen för mig att pastorn skickat de anonyma sms:n och då går det upp för mig. Det är väldigt mycket jag själv som får bearbeta det?

– Jag har velat skydda pastorn och har därför inte sagt hela sanningen. Mitt minne har varit lika klart hela tiden, jag har skrivit ned de anonyma sms:n?skillnaden är att när jag förstår att pastorn ligger bakom allt det här så faller bitarna på plats.

Minnesanteckningarna i domstolen – har du jobbat på dem under tiden på sjukhuset?

– Jag har inte direkt jobbat på dem, jag har skrivit direkt från hjärtat. Det är kanske 30, 35 sidor.

SMS-trafiken – är du väl bevandrad i tekniken?

– Inte så mycket. Lite grand.

Du kan använda olika tjänster?

– Jag kan ringa, skicka sms, koppla upp mig till GPRS.

Vad har du haft för princip att radera sms:n?

– Alla, utom de anonyma sms:n. De sparade jag till kvällen den 10 januari när polisen kom – då raderade jag dem för att skydda pastorn.

Samtliga vid ett tillfälle?

– Ja.

Antalet anonyma sms är runt 20. Sen är det från pastorns sida ytterligare 251 sms under perioden. Vad innehöll de?

– Jag tror att pastorn några gånger skickade någon sex-novell till mig. Sen skickade han ett stort antal om att han själv ville läsa en sexnovell. Det var kanske fem sms per kväll som handlade om det. Sedan handlade det framför allt om vapeninskaffandet. Han hoppas på goda nyheter. Han skriver det inte uttryckligen utan i andra ord.

Inget annat, vardagligheter?

– Nej, det handlade om vad jag skulle göra, mitt uppdrag.

– Nån gång frågade jag om jag skulle få nåd från gud.

Det måste väl varit ett vanligt ämne tidigare?

– Ja. Men jag var mycket en tjänarinna. Jag pratade inte så mycket med pastorn om mitt liv. Jag frågade ibland om vad jag skulle göra för att få nåd, för att få rätt? ?en liten del av tiden var det själavårdande samtal.

Du fick bibelord från andra håll?

– Via GPRS kan man få dagens bibelord. Det här var några dagar innan mordet skedde och jag var uppriven, pressad. Jag skickade sms dit och fick bibelord tillbaka vid tre tillfällen.

Har du fått något av pastorn?

– Jag fick ett anonymt sms med "Predikaren 3:3". Där står "Att dräpa har sin tid, att hela har sin tid".

Vi har läst utskrifter av de återskapade sms:n. ”Det första gör du för att du måste, det andra av kärlek”. Det är de enda som är återgivet helt exakt – hur kan du komma ihåg det?

– Jag har antecknat dem därför att de betytt så mycket för mig.

Samma sms återkommer på ett annat ställe i förundersökningen. Jag läser: ”Jag kommer inte ihåg exakt men det handlar om att göra det första och det andra”. Då låter du väldigt osöker??

– I det förhöret är jag väldigt osäker. Jag försvarar fortfarande pastorn, det spelas in på band. Det är det förhör som jag tycker gick sämst.

Om jag förstått det rätt genomför du gärningarna för att få nåd. Du fick ett sms kort före attacken med hammaren. Hur kunde du så snabbt övertygas att göra vad du gjorde?

– Jag är så otroligt under isen. Jag mår som sämst och då säger pastorn att jag kommer att döda Alexandra. Jag kanske då, när jag mår som sämst, är som mest mottaglig för påverkan. Jag tror att jag kanske inte klarade av det psykiskt, men pastorns påverkan var så stark att han kunde säga vad som helst och jag gjorde det.

– Men det var inte min enda väg till nåd, det var även guds vilja. Det skulle vara en lydnadshandling.

Vilket pris betalar man för att få nåd? För dig handlar det om att du skulle döda två personer. Det låter som om din nåd är värd mer än två liv. Kan du förklara det? Kände du inte att det var ett för högt pris?

– Du menar att jag skulle ha dödat två personer för att själv egoistiskt få nåd?

Ungefär så.

– Så var det inte, säger barnflickan och gråter.

– Det här var guds vilja, det här var något som låg på mig. Jag skulle aldrig själv kunna döda två människor för att själv få nåd. Jag trodde att pastorn behövde en förändring och att det var guds vilja. Jag gjorde det inte av själviska motiv – jag trodde jag gjorde det för Daniel och Alexandra och för guds skull och pastorns skull.

8 januari gör du en resa som avbryts. Du säger att du inte planerat det hela, men du har alla attiraljer?

– Det jag menat är att?

Köper du särskilda kläder?

– Ja, en svart fleecejacka, skor?

Du köpte dem för dådet?

– Ja.

Storlek 38. Större skor än normalt?

– Ja, det kan ha varit för, ja, som villospår.

Hade du sett ut var du skulle ställa bilen?

– Ja.

Kletat ned registreringsskyltarna?

– Ja.

Sett ut platserna där du skulle slänga kläderna?

– Ja.

Det verkar som om du planerat det noga. Var det jobbigt? Eller gick det lättare än att tänka på vad som skulle hända?

– Nej, det gjorde det inte. Det var jobbigt eftersom jag visste vad jag skulle göra.

Fotnot 1: Här avslutades förhöret med barnflickan. Pastorns advokat krävde att få in även rekonstruktionsviseon som bevismaterial. Beslut har ännu inte fattats.

Fotnot 2: Aftonbladet har genomgående ersatt pastorns namn med ordet ”pastorn”.

aftonbladet.se