Bush försöker vinna stöd för Irakpolitiken

Sa i tal i natt att styrkorna ska stanna och Abu Ghraib-
fängelset rivas

NYHETER

Washington

USA:s president George W Bush försökte i ett direktsänt tv-tal natten mot tisdagen svensk tid återvinna det amerikanska folkets förtroende för Irakpolitiken.

Han stakade ut vägen till irakiskt maktövertagande och lovade att rasera en symbolisk skamfläck - Abu Ghraib-fängelset.

Foto: ap
Tal i natt Bush fick applåder när han berättade om sina planer att riva det beryktade Abu Ghraib-fängelset.

Bush behöver återvinna folkets förtroende inför presidentvalet i november. De senaste opinionssiffrorna visar att förtroendet för honom är det lägsta sedan han tillträdde. En mätning som redovisades av tv-bolaget CBS på måndagen visar att 41 procent av de tillfrågade godkände Bushs insats i Vita huset.

Bush utmålade fem specifika steg som USA tänker vidta för att hjälpa Irak att uppnå demokrati och frihet.

Det är att överlämna makten till en irakisk övergångsregering den 30 juni, hjälpa till att etablera stabilitet och säkerhet i Irak, fortsätta återuppbyggnaden av Iraks infrastruktur, uppmuntra ytterligare internationellt bistånd och att främja fria, nationella val.

Fler attacker

Men den amerikanske presidenten varnade i det första av flera planerade tv-tal om Irak för att det kan bli en kaotisk tid framöver med fler och våldsammare terrorattacker i Irak inför det irakiska maktövertagandet. Han försäkrade ändå att maktövertagandet ska ske enligt tidtabellen och lovade att de 138 000 amerikanska soldater som finns i Irak ska stanna där "så länge det behövs" för att säkra ordning i landet.

- Om det behövs fler soldater ska jag skicka dem, lovade presidenten.

- Vi ska stanna, och besegra fienden, och säkra denna svårvunna erövring till frihetens rike.

Han nämnde inget datum för när de amerikanska styrkorna kan lämna Irak. I det förslag till ny Irakresolution som USA och Storbritannien lämnade till FN:s säkerhetsråd på måndagen sägs att de utländska styrkorna måste stanna i Irak minst ett år till.

Riva fängelse

Den första applåden under det halvtimmeslånga talet vid arméhögskolan i Carlisle, Pennsylvania, kom när Bush deklarerade att han vill riva Abu Ghraib-fängelset i Bagdad och ersätta det med ett nybyggt fängelse.

Fängelset var känt som tortyrcenter under Saddam Hussein-regimen och har blivit än mer beryktat efter avslöjanden om att amerikanska fångvaktare utsatt irakiska fångar för misshandel och förnedrande behandling där.

Abu Ghraib har blivit "en symbol för skändligt uppträdande" av ett fåtal amerikanska soldater, sade presidenten.

TT-AFP

ARTIKELN HANDLAR OM