Svenskarnas förhållande till kor kartlagt

NYHETER

Stockholm

Handen på hjärtat: Vad tycker du om kor egentligen? Hur ofta kommer du i kontakt med dem? Och vad tror du om deras förmåga att lära sig saker, som att känna igen olika sorters växter till exempel?

Svaren på detta och mycket annat har vi nu äntligen fått sedan den första kobarometern någonsin presenteras av Svensk mjölk.

Tusen slumpmässigt utvalda och statistiskt representativa svenskar har tillfrågats om sitt förhållande till kor. Spännande läsning.

Genom bilrutan

Det visar sig att var tionde svensk inte har något förhållande alls till kor eftersom de aldrig stöter på dem. Var tredje uppger att de på sin höjd skymtar kor på avstånd någon gång genom bilrutan.

Lite drygt tio procent av svenskarna tycker att kor är dumma. Exakt lika många tycker tvärtom att de är kloka.

Lite överraskande är kanske att två procent, alltså cirka 20 av de 1 000 tillfrågade, anser att kor är heliga.

Undersökningen visar att svenskarna har mycket höga tankar om kor - i vissa avseenden. En överväldigande majoritet skulle sakna dem om de försvann. En nästa lika stor andel anser att de svenska korna producerar världens bästa mjölk. Funnes det enbart importerad att tillgå skulle de sluta dricka mjölk.

Adekvat träning

En bred majoritet är övertygad om att kor, med lite adekvat träning, kan lära sig ett och annat: Känna igen sitt namn, se skillnad på giftiga och ätliga växter, gå på led eller i cirklar och kommunicera med bonden.

De som tror det tror rätt, enligt beteendevetare på Lantbruksuniversitetet i Skara.

Enligt Svensk Mjölk har 5 procent av befolkningen koskräck, 17 procent anser att kor luktar illa och 5 procent tycker att de är allmänt läskiga.

För dessa och alla andra som bor i Stockholm och som vill närma sig kor på ett mer kontrollerat sätt kommer ett bra tillfälle nu till helgen. Då anordnas Cow parade. Det handlar inte om en koparad genom staden utan om konstnärer som ställer ut ett 70-tal kor, tillverkade av glasfibrer. De garanterat luktfria korna kommer att placeras ut lite överallt i staden.

Fakta/Svensk mjölk

Lennart Lundquist/TT