Han skulle skjuta från skolans tak

Så planerade 16-åringen att döda elever och lärare

NYHETER

MALMÖ

16-åringen planerade att utlösa brandlarmet och sedan klättra upp på skolans tak.

- Därifrån ska jag skjuta folk när de rusar ut, berättade han för en kamrat.

Enligt åklagaren var 16-åringens planer tillräckligt realistiska för att kunna genomföras.

Foto: KRISTER HANSSON
BEVÄPNAT BAKHÅLL 16-åringen berättade för en kamrat att han skulle ta sig upp på skolans tak, utlösa brandlarmet och sedan skjuta alla när de rusade ut. Till höger Aftonbladet i går.

16-åringen och minst två av hans kamrater planerade att skjuta flera namngivna elever och lärare, spränga bomber i skolan och sedan ta sina egna liv.

Vapen under sängen

- Det är ingen tvivel, det finns substans i planerna. De var tillräckligt realistiska för att kunna genomföras. Det fanns en mycket utförlig beskrivning av attentatet i hans dator, säger

åklagare Anders Peterson.

Polisen hittade ett skjutklart vapen under 16-åringens säng. En laddning och olika kemikalier som används för tillverkning av bomber fanns också i hans hem.

16-åringens två kamrater har erkänt, berättat om planerna och släppts.

16-åringen nekar och har nu suttit häktad i tre veckor. Åtal skulle ha väckts i dag, men under de senaste dagarna har nya uppgifter kommit fram.

Därför skjuts åtalet upp en vecka.

Anlade en brand

Redan i höstas kom starka uppgifter om att 16-åringen planerade ett attentat mot sin gamla skola och om att han skulle avrätta tre namngivna personer på skolan.

Hoten polisanmäldes och 16-åringen greps. I hans hem hittades tre mindre sprängladdningar. Men han åtalades aldrig. Däremot kopplades de sociala myndigheterna in.

I våras greps 16-åringen när han anlade en brand på en annan skola i Malmö. I samband med den utredningen fick polisen tips om den planerade massakern mot Slottsstadens skola. Flera personer kände till planerna.

Tänkte utlösa larmet

- För mig berättade han att han skulle ta sig upp på skolans tak och därifrån ha utsikt över huvudingången. Han skulle utlösa larmet på skolan och när elever och lärare rusade ut skulle han skjuta dem, berättar en kamrat för Aftonbladet.

Den 20 april skulle massakern genomföras, på dagen fem år efter skolmassakern i Columbine i USA.

Den dagen bevakades Slottsstadens skola av polisen.

I Columbine dödade två pojkar 14 personer innan de tog sina egna liv.

Tidigare:

Pelle Tagesson