Sprängplaner på ännu en Malmöskola polisanmälda

NYHETER

Malmö

Ytterligare en skola i Malmö skakas av uppgifter om ett planerat dåd.

Skolledningen på Sofielundsskolan har polisanmält en grupp högstadiepojkar som uppges ha haft planer på att placera en sprängladdning i skolans källare.

Pojkarna går i årskurs åtta och nio och ska, enligt uppgift från en annan elev, ha planerat skadegörelse på skolan under skolavslutningsveckan.

Skolans biträdande rektor, Fahrudin Zejnic, ser ingen direkt koppling till de planer på en massaker som en tidigare elev på Slottsstadens skola i Malmö sitter häktad för. Men till följd av de händelserna reagerar man nu starkare på Sofielundsskolan.

Sprängladdning

Planerna skulle dels handla om fönster- och bilrutekrossning, dels om att lägga ut en sprängladdning i skolans källare. Även om det alltså inte skulle handla om ett försök att skada människor skulle detta kunna bli följden, resonerar Fahrudin Zejnic.

- Vi ser allvarligt på detta. Bara själva tanken är fruktansvärd. Vi tolererar inte sådant här och vi ska göra allt för att markera det, säger han till TT.

Pojkarna är polisanmälda och ett vaktbolag har anlitats för att patrullera på skolan. Ett krismöte hölls med lärarna på Sofielundsskolan på onsdagsförmiddagen, därefter ombads de att berätta för alla elever.

Dessutom kommer skolledningen att anordna möten med tonårspojkarna i närvaro av deras föräldrar. Därefter ska skolledningen ta ställning till om några elever ska stängas av från undervisningen.

16-åringen

Den 16-åring som är misstänkt för att ha planerat en skolmassaker på Slottsstadens skola riskerar att få sitta frihetsberövad ytterligare en tid. Han är häktad sedan drygt tre veckor och åklagare Anders Petersson vill att han stannar i häktet. Men 16-åringen motsätter sig omhäktning och därför blir det förhandling i Malmö tingsrätt på torsdagsförmiddagen.

Enligt polis och åklagare hade 16-åringen planer på att mörda lärare och elever på sin gamla högstadieskola, Slottsstadens skola i Malmö. Därefter skulle han ta livet av sig - allt enligt mönster från skolmassakern på Columbine high school i Colorado, USA, för lite mer än fem år sedan.

Psykiatrikern Ulf Åsgård anser att det finns en betydande risk för smittoeffekter efter den typ av våldsdåd som inträffade på Columbine high school. Samtidigt understryker han att sannolikheten för att sådana planer verkligen skulle sättas i verket på en svensk skola trots allt är liten.

Enligt hans bedömning är det bara några få personer i Sverige som är kapabla att göra en sådan sak och som har tillräckligt stark drivkraft att göra det.

Tidigare:

Cecilia Klintö/TT