USA väntar ny stor terrorattack i landet

NYHETER

Amerikansk underrättelsetjänst misstänker att terrorister planerar en stor terrorattack i USA under sommaren.

Informationen man fått är den mest oroande av det slaget sedan den 11 september 2001, enligt amerikanska underättelsekällor.

En tjänsteman i underättelsetjänsten beskriver informationen som mycket trovärdig.

Spionrapporterna innehöll inga uppgifter om när, var eller hur en attack kommer att genomföras, skriver nyhetsbyrån AP.

Det som oroar underättelsetjänsten särskilt, enligt en federal tjänsteman som uttalat sig för media, är att man misstänker att de eventuella terroristerna kan ha tillgång till kemiska och biologiska vapen eller strålningsvapen. De kan orsaka mer skada och fler förluster i människoliv än en konventionell bomb, skriver AP.

- Helt klart får vi en stadig ström av information om att de kommer att attackera oss och slå till hårt, sade tjänstemannen enligt nyhetsbyrån.

Flera tänkbara mål

Men än så länge har man inte höjt säkerhetsnivån i landet. Den ligger sedan länge på så kallad gul, förhöjd nivå. Vid hög säkerhetsrisk höjs den till orange på den femgradiga färgskalan för säkerhet.

I år går flera stora evenemang som kan vara tänkbara mål för en attack av stapeln i USA.

I juni är det G8-möte i Georgia och två stora konvent kommer att hållas under sommaren inför höstens presidentval. Säkerheten kring evenemangen kommer att vara skärpta.

Det finns också oro för att ett angrepp kan komma vid själva valet i november.

Enligt källor citerade av Washington Post finns redan terrorister i landet. Tjänstemannen som uttalade sig för AP sade dock ingenting om hur många de i så fall skullle vara eller hur länge de eventuellt varit där.

Presskonferens om hoten idag

De senaste veckorna, efter avslöjandena om skandalen i Abu Ghraib-fängelset , halshuggningen av den kidnappade amerikanen och andra motgångar i Irak, har den inhemska opinionen mot Bushs krig växt.

Dessutom har den internationella kritiken mot kriget blivit allt skarpare på senare tid.

Om det finns något samband emellan kritiken och att den amerikanska säkerhetstjänsten läcker uppgifter om en misstänkt terrorattack i landet just nu, är svårt att avgöra.

Men erfarenheter visar att i ett osäkert läge är väljare benägna att satsa på den regering man har hellre än att välja en ny.

Justitieminister John Ashcroft och Robert Mueller, chef för den federala polisen, FBI, ska enligt uppgift berätta mer om det nya hotet vid en presskonferens idag på onsdagen.

Läs också:

Simone Söderhjelm