Bedragare stal barnens pengar

57-åring tog av Sidas bistånd till Ryssland

1 av 2 | Foto: MATTIAS CARLSSON
UTAN BISTÅND Pengarna skulle ha gått till hemlösa barn och ungdomar i Moskva och Vitryssland. Men de kom aldrig fram. Nu misstänker Stockholms universitet att en 57-årig byrådirektör stoppat pengarna i egen ficka. (Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle).
NYHETER

Pengarna från Sida skulle ha gått till utsatta barn och ungdomar i Vitryssland och Moskva.

Istället stals 185 000 kronor av en 57-årig byrådirektör, misstänker Stockholms universitet.

I går polisanmälde de mannen.

Personalansvarsnämnden på Stockholms universitet beslutade igår att lämna in en polisanmälan till åklagaren i Stockholm.

– Vi misstänker brott, säger Ulf Andersson, personalexpert på Stockholms universitet.

Den 57-årige mannen, som bland annat var ansvarig för två Sida-finansierade projekt i universitets regi, har inte kunnat redovisa de biståndspengar som var vikta för projekten. Totalt saknas 185 000.

Det rör sig om dubbla redovisningar för konferenser, taxiresor och arvoden.

Bokfört flera gånger

– Det fanns flera original på samma utgift, och kopior på kvitton som var bokförda flera gånger, säger Ulf Andersson.

Mannen har vid ett tillfälle tagit upp kostnaden på en konferens i Moskva 2002 tre gånger – vilket lett till extra kostnader på 18 000 kronor. Han har också kontaktat ett barnhem och bett om kvitton på högre belopp än de som tagits emot.

Felaktigheterna upptäcktes i våras, och mannen fick möjlighet att säga upp sig.

– Det är djupt tragiskt. Vi har drivit den här typen av projekt i flera år och det har alltid fungerat, men här verkar det som om han helt enkelt inte har kunnat hålla fingrarna i styr, säger Anders Hedlund, enhetschef för Östeuropa och Centralasien på Sida.

"Inget uppsåt"

Själv säger den 57-årige mannen att han aldrig har haft brottsligt uppsåt.

Men det har försvunnit pengar som skulle ha gått till barn och ungdomar i Moskva och Vitryssland?

– Ja, och det är fruktansvärt. Det är biståndspengar som jag har fått på ett felaktigt sätt och jag vill betala igen det.

Projekten har haft som syfte att hjälpa socialt utsatta barn och ungdomar i Vitryssland och Moskva. Flera hem har kunnat erbjuda hemlösa barn tillfälligt boende och mer permanent hjälp. Projekten drivs vidare med en ny projektledare.

Katrin Krantz