Gatugäng attackerade landshövdingen

Nu kräver hon hårdare tag mot ungdomsvåldet

NYHETER

MALMÖ

Landshövdingen i Blekinge, Ingegerd Wärnersson, attackerades av ett hotfullt ungdomsgäng. Nu kräver hon krafttag mot det ökande ungdomsvåldet.

- Det finns gott om lediga platser på ungdomshem som borde utnyttjas, säger hon.

Foto: Björn Lindahl
Landshövdingen i Blekinge, Ingegerd Wärnersson, omringades av ett ungdomsgäng. Nu vill hon att gatorna ska göras tryggare.

Den tionde oktober förra året var landshövdingen och tidigare skolministern Ingegerd Wärnersson på väg hem från en akademisk högtid i Karlskrona.

Trots att klockan var elva på kvällen drog hon sig inte för att gå ensam hem till landshövdingsresidenset. På vägen mötte hon ett gäng med 5-6 stökiga ungdomar i 14-16-årsåldern.

- De gick emot mig och muttrade något om jag hade en mobiltelefon. Jag svarade ja och sa att jag tänkte äga den i fortsättningen också, säger hon.

Omringad

Hon gick med bestämda steg från platsen, men efter ett hundratal meter stoppades hon av ett nytt ungdomsgäng som ställde sig runt henne.

- De var lite tuffa och gruffade, men inget mer hände.

Ingegerd Wärnersson tror inte att ungdomarna visste att hon är landshövding. Hon tror att de bara var ute efter att skrämmas.

- Eftersom jag är van vid ungdomar från alla mina år inom skolan blev jag inte rädd. Det var inte så hotfullt att jag gjorde en polisanmälan.

Men hon tycker ändå att det var en väckarklocka. Andra kunde ha upplevt situationen som obehagligare.

- Vi måste se att de här grupperna finns och vidta åtgärder för att göra det tryggare för folk att gå på gatorna.

För stor hänsyn

Ingegerd Wärnersson anser att man redan tidigt i skolan, varje vecka, måste inpränta i barnen vad som är rätt och fel.

- När man ser ungdomar med problem ska skola och socialtjänst samverka bättre än i dag. Och för de barn som kommer från jobbiga miljöer ska det finnas ungdoms- och familjehem.

Ingegerd Wärnersson anser att många av barnen med problem skulle må bra av att omhändertas av samhället.

- Jag tror man tar för stor hänsyn till föräldrarna och inte tänker på barnens bästa.

Per-Ola Ohlsson

ARTIKELN HANDLAR OM