Översvämningar i Västindien krävde närmare 2000 liv

NYHETER

Port-au-Prince

Dödssiffran efter de svåra översvämningarna och jordskreden i Haiti och Dominikanska republiken steg på onsdagen till minst 1 950 döda.

Antalet döda ökade dramatiskt när över 1 000 kroppar hittades i den svårtillgängliga staden Mapou i sydöstra Haiti, sade Margareth Martin, chef för civilskyddsmyndigheten i regionen.

Räddningsmanskap sökte på onsdagen igenom lerfyllda hus i jakt efter överlevande, tre dagar efter det att skyfall fått floder att svämma över och utlöst jordskred på ön Hispaniola, som delas av Haiti och Dominikanska republiken.

Bara i Haiti hade 1 660 dödsfall konstaterats, med de 1 000 i Mapou inräknade. 500 har mist livet på andra håll i sydöstra Haiti och 158 i staden Fond Verettes.

I grannlandet Dominikanska republiken sade myndigheterna att 300 döda hade hittats, i huvudsak i Jimani, som ligger nära gränsen mot Haiti. Där steg floden över sina bräddar och skapade en nattlig flodvåg som svepte med sig hus där människor låg och sov.

I Haiti flög de amerikanska fredsbevarande styrkorna förnödenheter med helikopter till Fond Verettes, där ovädret spolat bort den ringlande vägen till huvudstaden Port-au-Prince och isolerat de 40 000 invånarna från omvärlden.

I Dominikanska republiken utlyste president Hipolito Mejia en nationell sorgedag under torsdagen.

TT-AFP