"De säger att du är utvald"

Experten: Så fungerar hjärntvätt - vem som helst kan drabbas

NYHETER

De märkligt starka banden i församlingen i Knutby har inget med gudstro att göra.

- Det handlar om att förvränga ordet lycka och det funkar i vilka miljöer som helst, säger Helene Löfgren, beteendevetare.

Hon varnar för organisationskulturer som trycker ner nej-sägare och blir en spelplan för manipulation.

I Knutby har församlingsmedlemmar berättat om en kamp mellan djävulen och gud och hur den förkroppsligats i enskilda medlemmar och handlingar.

I mer profana sammanhang räcker det med att vara beredd att göra allt för att komma till OS, vinna valet eller bli den bäst betalde vd:n.

- Djävulen kan vara kapitalismen eller kommunismen och himlen kan vara lika med att bli världens bästa företagsledare, säger Helena Löfgren, beteendevetare och expert på det som kallas systematisk manipulation.

”Vem som helst kan drabbas”

I folkmun kallas det hjärntvätt. Helena Löfgren säger att syndromet i princip kan drabba nästan vem som helst.

- Alla har en gräns för hur mycket påtryckningar man kan stå emot. Bästa förklaringsmodellen är att kalla det systematisk manipulation. Var gränsen för det går är inte helt solklart.

Ett destruktivt kärleksförhållande där en misshandlad kvinna inte kan bryta sig loss är ett exempel.

En intensiv ledarutbildning eller hård sportträning med högt uppsatt mål kan vara lika farliga. Även där kan trycket och rädslan att säga emot bli förödande för individen.

- Det man odlar i manipulativa grupper är en rädsla för att ifrågasätta. Man odlar rädsla för egna tankar.

Börjar med små steg

- De säger att du är utvald och att det är bråttom. Det forceras fram ett åtagande och du är utvald, av gud eller någon annan, och det är en tydlig varningssignal.

- Det handlar om många små steg och det första kan vara något så enkelt som en invit till en kopp kaffe. Du behöver ju inte fundera på vad det får för konsekvenser för ditt liv.

De små, var för sig oskyldiga stegen blir tillsammans snart ett mentalt järnband, mycket svårt att bryta sig loss från.

Symptomen för den som drabbas är typiska: Först en snabb personlighetsförändring - ofta till det bättre i början. Kanske att bli väldigt ordningsam, bli väldigt duktig, sluta dricka eller sluta ta droger.

- Det behöver inte ta sig uttryck i något negativt. Och den typen av förändringar tycker ju vänner och familj är bra.

- Men ofta finns också plötsligt bara en enda sanning och världsbilden blir väldigt svartvit.

Sedan blir personen inte sällan allt mer sluten eller ointresserad av familj och gamla vänner.

Priset för den som drabbas kan bli mycket högt.

Kortslutning i hjärnan

- Man får kortslutning i hjärnan. Ju mer man försöker förstå desto mindre förstår man. Motorn börjar koka och man förlorar sin förmåga till kritiskt tänkande och de mest absurda tankar kan plötsligt verka rimliga.

Resultatet kan bli ett totalt sammanbrott.

Den som blivit indragen i en manipulativ grupp kan också ha mycket svårt att komma loss. Handlar det om rena sekter har gruppen ofta sett till att banden till anhöriga och gamla vänner skurits av.

- Det är väldigt svårt att gå därifrån. Ditt självförtroende har brutits ner och du brinner i en våt filt av kärlek. Men någonstans övergår den här fantastiska kärleken till att bli nedbrytande och kränkande.

- Mitt bästa tips för att upptäcka att något inte står rätt till det är när man kommer till en miljö som känns för bra för att vara sann.

- Om man känner att det är något som inte stämmer, om man hör den där lilla inre rösten då är det viktigt att ta ett steg tillbaka.

- Någonstans känns det trevligt men någonstans ringer det också den där varningsklockan. Ta då ett steg tillbaka och gör en ordentlig källkritik.

- Man måste våga säga nej.

Varningstecken

Det kan du göra:

Caroline Olsson