”Pastorn suverän i sin roll”

Sociologiprofessor: Han gråter och skrattar när det passar

NYHETER

Uppsala

Pastorn är mer Gud än Gud fader själv. Han uppträder i rätten som han alltid tycks ha gjort i församlingen i Knutby.

Det säger sociologiprofessor Eva Lundgren vid Uppsala universitet om pastorns framträdande i tingsrätten på torsdagen.

Eva Lundgren, som är expert på övergrepp på kvinnor, följer Knutbyrättegången med stort intresse. Hon var tagen över barnflickans berättelse i rätten i förra veckan men har en annan uppfattning om pastorns framträdande.

Uppstudsiga kvinnor

Det som gjort mest intryck på Eva Lundgren under förhöret med pastorn är hans inställning till kvinnorna i församlingen.

- Han berättar om hur hans kvinnor ska uppföra sig. Om kvinnorna inte gör som han vill utan är upproriska och uppstudsiga ska de dö. Han förklarar allt med vad Gud sagt i hans drömmar, säger hon.

Enligt Eva Lundgren går en röd tråd genom pastorns berättelse att hans uppfattning är den rätta.

- När andra förklarat saker och ting annorlunda anser pastorn att dessa ljuger. Han stöder sin egen uppfattning med att han tolkat Guds vilja rätt, säger hon.

Samma strategi

Eva Lundgren anser att pastorn använder samma strategi i rätten som han använt i Knutby.

- Han skrattar under förhöret när det passar och han gråter när det passar. Det är charmerande och en strategi som utvecklats i församlingen. Han är på sätt och vis suverän i sin roll i rätten, säger hon.

Eva Lundgren jämför barnflickan och pastorn som personer och konstaterar att barnflickan sakta brutits ned och i dag är en nedbruten människa.

- Hela hennes verklighetsuppfattning har tagits ifrån henne. Hon tror på allt pastorn säger. Han däremot har inte gått igenom någon nedbrytningsprocess utan han är mer Gud än Gud fader själv, förklarar Eva Lundgren.

Kjell Rynhag/TT

ARTIKELN HANDLAR OM