"Jag har levt i en livslögn i Knutby"

Förhör med pastorn – sammanfattning 09.15-09.50

NYHETER

Pastorns relation till den första hustrun Helén försämrades när de flyttade till Knutby.

Anledningen skulle vara att hon var svartsjuk på att han tillbringade all sin vakna tid med Åsa Waldau, Kristi brud.

Av henne, säger pastorn, fick han veta att det fanns en risk att Gud inte skulle låta Helen vara ”kvar”, det vill säga hon skulle kunna dö, om inte hennes svartsjuka kontrollerades.

När åklagaren Anne Sjöblom inledde förhöret med pastorn bad hon honom berätta om sin relation med den första hustrun, Heléne.

Han sade tidigt i sin redogörelse i rätten att Heléne var hans stora kärlek.

Hans röst sviktade och han var nära gråten.

Åklagaren påminde om att han inte låtit nöjd med sin relation med Heléne.

   – Jag var inte nöjd med min situation men jag älskade Heléne väldigt mycket. Hon var mitt livs stora kärlek. Jag kan in efterhand... Jag har levt i en livslögn i Knutby. Jag kan i efterhand se att jag påverkats.

Trots sin stora kärlek till Heléne tillbringade han, sade han, nästan all sin vakna tid med Åsa Waldau och hänvisade till att det var Guds vilja.

Han beskrev sin första hustru som svartsjuk och besatt av ”släktandar”.

Så småningom började han drömma om att hon dog.

"Gud kanske tar hem henne"

- Det var under senhösten 99 och fram till Heléne dog som jag vid upprepade tillfällen hade mardrömmar om att Heléne dog, säger han.

– Drömde att hon kört av vägen med bilen, drömde vid flertal tillfällen om scen i sjukhusmiljö där hon tynat bort. Jag var rädd när hon skulle ut och åka med bilen, jag var rädd att hon skulle få cancer?

Andra församlingsmedlemmart har i förhör sagt att han berättat för dem om sina drömmar. Då hänvisar han åter till att Åsa Waldau:

– Jag sa "Åsa har ju sagt att om Heléne inte vänder om så kanske Gud tar hem henne”. Och jag drömmer mardrömmar så mycket om att hon ska dö.

Var magsjuk

Han berättade att kvällen innan lördagen, då Heléne hittades död, var hon på gott humör. Men på lördagsmorgonen hade hon kräkts, sade pastorn och själv var han magsjuk och somnade om.

Under förhöret frågade Anne Sjöblom om när han inledde sin relation med Alexandra, den som skulle bli hans andra hustru, redan innan Heléns död.

Det finns uppgifter om att du inledde en relation eller åtminstone var attraherad av henne?

   – Nej, stämmer inte.

   Barnflickan berättade i sitt förhör att pastorn ska ha sagt att han kände lust till Alexandra redan då. I rätten sa pastorn:

   – Hon sa att jag känt mig manad att gå ner och smeka hennes bröst. Det har jag har definitivt inte sagt. Det har hon hittat på.

Simone Söderhjelm