”Fallet mot kranen kan inte ha varit dödande”

Forskare: Det behövs mer våld för att ge dödande skador

NYHETER

Det behövs större våld än genom ett fall på en meter för att åstadkomma de skallskador pastorns första hustru fick i badkaret.

Det konstaterade forskaren Svein Kleiven som vittnade som sakkunnig i dag i Knutby-målet.

Han är forskare i biomekanik och höll en komplicerad utläggning över sina experiment och beräkningar som lett fram till hans slutsats.

– Energin i ett fall på en meter räcker inte till för ge en så djup skada. Hon kan själv inte ha åstadkommit skadan, sade han.

Han bygger sina slutsatser på biomekaniska beräkningar och på experiment på donerade kroppar.

Tunt skallben

Han har även tagit med i beräkningen att kvinnan hade ett ovanligt tunt skallben.

– De flesta reagerar på något sätt vid ett dödsbud, sade den läkare som tog emot pastorns första hustru på akuten vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Men pastorn visade ingen reaktion.

– Han var lugn och samlad, sade doktor Staffan Welin.

Rättsläkaren Lars Eriksson, som obducerade pastorns första hustru 1999, anser att kvinnans skallskada kan ha uppkommit vid ett fall i badkaret. Det var den slutsats han kom fram till då och det anser han fortfarande efter förnyade undersökningar och en rekonstruktion gjord på plats i Knutby.

”Kan ha uppstått vid fallet”

– Överensstämmelsen mellan skadan och kranen var mycket god. Det talar starkt för att skadan uppstått vid ett fall där kvinnan stått med sidan mot kranen, sade Eriksson.

Till olyckan bidrog, enligt Eriksson, att kvinnan var kraftigt påverkad av det smärtstillande medlet dextropropoxifen, vilket påverkar balans och reflexer.

– Läkemedelspåverkan kan ha bidragit till olyckan, sade Eriksson.

Han ansåg inte att man kan få i sig så höga halter av läkemedlet utan att veta om det. Han har blandat ”rätt” mängd medicin i Coca-Cola, som ändrade färg, tappade kolsyran och smakade beskt och bittert.

Ospecifika skador

Kvinnan hade ett par övriga ospecifika skador på kroppen, på axeln och benets insida.

– Det är inga typiska slagsmålsskador. Men avsaknaden av sådana skador visar i och för sig inte att hon inte varit inblandad i något handgemäng, sade Eriksson.

Två andra experter som kallats av pastorns advokat Ola Nordström ansåg att ”det finns en rimlig möjlighet” att första hustruns död orsakats vid en fallolycka i badkaret.

De är rättsläkaren Robert Grundin och kriminalteknikern Lennart Kjellander vid rikskriminalpolisens analysrotel. De har medverkat vid rekonstruktionen i Knutby. Deras slutsats är att skallskadan orsakats av badkarsvredet.

Kan ha blivit slagen

– Men uppkomsten går inte att säkert avgöra. Det kan vara ett fall men det kan också vara ett slag, var de båda överens om.

Skälet till osäkerheten är att fallolyckor är så komplexa och har så många osäkerhetsfaktorer.

– Men jag har aldrig sett någon liknande skada, sade Kjellander.

Läs också:

TT