”Misstankarna är grundlösa”

Leif Jennekvist avvisar brottsmisstanke om grovt tjänstefel

NYHETER

Två höga polischefer i Stockholm misstänks för grovt tjänstefel och riskerar fängelse.

En av dem är länskriminalens chef Leif Jennekvist.

– Misstankarna är grundlösa, säger han till TT.

Foto: GUNNAR SEIJBOLD
Leif Jennekvist, chef för länskriminalen i Stockholm.

Polisen i Eskilstuna började i mars nysta upp en omfattande kokain- och vapenhärva. Bland flera gripna fanns en 35-årig kommissarie med befälsbefattning vid länskriminalen i Stockholm.

Mannen sitter fortfarande häktad, misstänkt för grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Och i måndags kunde Aftonbladet avslöja att misstankarna nu om grovt tjänstefel nu riktas mot två chefer på Länskriminalen:

Polisöverintendent Leif Jennekvist, 47, chef för länskriminalen i Stockholm och efter utredningen av Anna Lindh-mordet en av landets mest respekterade poliser.

Ali Lindholm, chef för informationsverksamheten inom länskriminalen.

Överåklagare Peter Hertting har tidigare bekräftat att de två cheferna förhörts, men har inte velat kommentera om de delgivits brott. Men i Dagens Nyheter säger nu Peter Hertting:

Delgivna brottsmisstanke

– Det har varit så mycket uppgifter som vandrat omkring rörande detta. Därför bestämmer jag mig nu för att vidgå att Leif Jennekvist och Ali Lindholm är delgivna brottsmisstanke.

Den häktade 35-årige kommissarien har vid sidan av sin tjänst arbetat för att få brottslingar att lämna anonyma tipsuppgifter. Arbetet har varit av känslig art och i arbetet kan så kallad bevisprovokation ingå.

Det handlar om en polisiär gråzon och misstanken är att något gått fel. Därför riktas nu också misstankar mot kommissariens chefer – och åklagaren ska ta reda på om eventuella lagbrott varit sanktionerade.

Överåklagare Peter Hertting säger att det handlar om en ”begränsad händelse” under försommaren 2003. Därmed har det inte något samband med de övriga händelserna kring kommissarien.

Till TT säger nu Leif Jennekvist att det är en korrekt beskrivning. Samtidigt säger han:

– Men det finns inget beslut från min sida som skulle kunna ifrågasättas. Däremot har det tydligen hänt saker i polisens namn, men som polisen inte varit inblandad i formellt sett.

Du säger att det inte fanns ett formellt beslut i samband med den händelse som åklagaren refererar. Är det helt avgörande?

– Det har tydligen påståtts att jag skulle ha fattat ett beslut om att vidta en provokationsåtgärd och det har jag inte, säger Jennekvist till TT.

Ali Lindholms advokat Per E Samuelsson säger till DN att man inte vill kommentera uppgifterna.

Överåklagaren har rubricerat brottsmisstanken som grovt tjänstefel. Vid en fällande dom riskerar de två cheferna därför fängelse i lägst sex månader och högst sex år.

Mattias Lundell