Ingrid dödades av 40 knivhugg

20-årig grannfejd mannens motiv till mordet i tvättstugan

1 av 4 | Foto: PRIVAT
MÖRDAD I TVÄTTSTUGAN Den 18 mars i år höggs 77-åriga Ingrid Brown till döds i tvättstugan efter en flera år lång fejd med en granne. "Jag ville skada kärringen så svårt det gick", sa han i polisförhöret.
NYHETER

ESKILSTUNA

I mer än 20 år hade 77-åringen bråkat med sin granne Ingrid Brown.

Den 18 mars mördade han henne i tvättstugan - med mer än 40 knivhugg.

- Hon sa att jag luktade illa. Nu har jag straffat henne, säger han i förhör.

Den 77-årige pensionären, som enligt rättsläkaren lider av en allvarlig psykisk störning, åtalades i går för mord. Han erkänner gärningen, men hävdar att uppsåtet bara var att göra Ingrid Brown, 77, illa - inte att döda henne.

- Jag ville skada kärringen så svårt det gick, sa han i det första polisförhöret.

Bakgrunden till mordet är en mer än 20 år gammal grannfejd.

77-åringen anklagade Ingrid Brown och hennes sambo för att medvetet störa genom att trumma i bordet. Och när hon öppnade vädringsfönstret i trapphuset gick han genast och stängde det.

Var rädd för honom

- Det var småsaker de bråkade om, bagateller. Bland annat fick man inte gå med skor i trapphuset, då kunde 77-åringen bli arg, säger Ingrid Browns syster till Aftonbladet.

77-åringen har beskrivits som den som ville bestämma i huset. Grannarna var rädda för honom och vågade inte säga emot - men inte Ingrid Brown.

- Hon tog strid med honom fastän jag varnade henne. Han är inget att vara rädd för, sa hon. Det är så sorgligt. Jag sa alltid att det kommer att sluta med att något händer, säger systern.

Strax före lunch den 18 mars gick 77-åringen sin dagliga runda ner i källaren för att titta till pannrummet.

I tvättstugan stötte han på Ingrid Brown. Där, hävdar han, började hon trakassera honom och påstå att det luktade illa i hans lägenhet.

Till sist kunde han inte behärska sig.

Han tog en golvmopp och började slå Ingrid Brown. När golvmoppen gick sönder tog han fram kniven - som han alltid hade med sig ifall det skulle ha kommit "inkräktare" till källaren under natten.

"Hon förtjänade det"

- Jag använde kvasten ända tills Ingrid sa att jag inte fick komma närmare för att jag luktade. Då tappade jag behärskningen och tog fram kniven.

Ingrid Brown fick fler än 40 knivhugg mot hals och överkropp. När 77-åringen greps räckte han ut tungan åt hennes sambo. Sedan sa han till polisen:

- Hon förtjänade det. Jag valde ut en kniv som var vass och spetsig och passade för ändamålet. Hälsa hennes man att han ska vara glad över det jag gjort.

Ingrid Browns sambo Karl Axel Andersson har i dag flyttat ut ur lägenheten och bor i en husvagn. Han har lovat att vittna i rättegången som inleds på fredag, men tänker inte närvara som åskådare.

- Jag har förlorat allt. Inte nog med han har slagit ihjäl Ingrid, han har slagit sönder mitt liv också.

Ovanligt med gamla mördare

Pelle Tagesson