Sexton dödades i al-Qaidaattentat

Bland offren i saudiska Khobar: en svensk i 50-årsåldern

Foto: AP
Ett utbränt bilvrak efter attentatet i dag. I detta bostadsområde i östra delarna av Khobar dödades bland andra en tioårig pojke.
NYHETER

En svensk man i 50-årsåldern dödades när beväpnade attentatsmän i morse öppnade eld mot människor i tre bostadsområden i Khobar i Saudiarabien.

Det uppger saudiska poliskällor för aftonbladet.se.

Minst 16 personer dödades i attackerna och ännu på lördagskvällen hölls ett 50-tal personer gisslan.

Foto: AP
En blodig mobiltelefon ligger kvar i en bil efter eldstriden. Bilden är från saudiarabisk tv.

Attackerna riktades mot amerikanska mål – tre bostadsområden där anställda vid oljebolag i Khobar bor. Attentatsmännen gick från område till område och öppnade eld mot ett stort antal människor inne på de inhägnade områdena.

Dödssiffran varierar. De saudiska myndigheterna säger att minst 10 personer dödades, men enligt flera källor handlar det om minst 16 döda. Bland dessa fanns minst sex västerlänningar, varav en amerikan, en britt och två filippinska medborgare.

Saudiska poliskällor bekräftar också för aftonbladet.se att en svensk man i 50-årsåldern dödades av attentatsmännen. Mannen ska, enligt en anställd som talat med nyhetsbyrån AFP, ha arbetat på området.

Kvinnor och barn gisslan

I ett grannområde – kopplat till företaget Apicorp – dödades två saudiska vakter efter en eldstrid med fyra maskerade attentatsmän. Och diplomater uppger för nyhetsbyrån AFP att tioårige Rami Samir al-Ghunaimi dödades när han hamnade i korselden.

Vid attacken mot ett av bostadsområdena – ”The Oasis” – lyckades terroristerna ta ett 50-tal män, kvinnor och barn som gisslan. Fem libaneser ska ha räddats efter en eldstrid mellan attentatsmännen och säkerhetsstyrkor på plats, men på lördagskvällen hölls merparten av gisslan kvar – inspärrade på sjätte våningen i ett av husen på området.

Försökte förhandla

En polisman sade enligt TT till Reuters att man försökte förhandla med våldsmännen, som håller gisslan som mänskliga sköld. Att storma husen försvåras dessutom av att terroristerna har handgranater, sade polismannen.

Det rådde oklarhet om nationaliteten för många inblandade. Medan en husvärd sade att där fanns många italienare, hävdade utrikesdepartementet i Rom att inga italienare var med i dramat.

Oljeanalytikern Yasser Elguindi vid Medley Global Advisers i New York sade att händelsen kan få stora konsekvenser när oljehandeln öppnar igen på tisdag.

– Detta sker ju så nära den saudiska oljeindustrins nervcentrum, sade han.

Amerikanska och brittiska myndigheter uppmanade alla sina medborgare i Saudiarabien att resa hem. Uppemot 30000 amerikaner arbetar i Saudiarabien enligt amerikanska medier.

Våg av terror

Attacken är den senaste i den våg av terror som svept över Saudiarabien det senaste året. Och än en gång har terrornättverket al-Qaida tagit på sig skulden för dådet.

I ett meddelande – vars äkthet inte bekräftats – på en islamistisk webbsida skriver terrornätverket:

”De heroiska mujahidinerna ur Jerusalemstyrkan lyckades genom Guds försyn på lördagen storma de amerikanska bolagen? specialiserade på olja och på att på annat vis utnyttja och plundra muslimer på sina tillgångar.”

Nätverket skriver vidare:

”De har så här långt lyckats döda eller skada en rad korsfarare, Guds fiender.”

Hans Österman, Mattias Lundell