Prata med fria händer

Skaffa handsfree - bli säkrare i trafiken

NYHETER

Svensken väljer handsfree till mobilen för att det är praktiskt och trafiksäkert. Men trots alla nya modeller är det bara var fjärde som använder handsfree.

  - Det är lite konstigt eftersom en handsfree praktiskt taget tar bort all strålning från mobilen, säger Mats Cederberg på TCO Development.

Nio av tio svenskar använder mobiltelefon i dag. Det visar en Sifo-undersökning som TCO lät göra i våras. Men trots osäkerheten kring om strålningen från mobilerna kan vara skadlig eller inte är det bara cirka 25 procent av mobilanvändarna som använder handsfree ofta eller ibland. Flitigast är män i åldrarna 30-49 år. Där är det hela 40 procent som använder handsfree.

- Försäljningen av handsfree ligger på en relativt stadig nivå. Den tycks inte påverkas nämnvärt av larm om eventuella risker. Och inte heller av att det blivit allt vanligare att handsfreeutrustningen följer med mobilen. Även den utrustningen slits och går sönder, säger Tomas Chatzopoulos, på Nokia.

Minskar strålning med 95 procent

De som väljer att använda handsfree gör det främst för att det är praktiskt att slippa hålla i mobilen. Det andra tunga skälet är att man vill kunna köra med båda händerna på ratten. Det är bara runt 20 procent av mobilanvändarna som väljer handsfree för att de vill undvika mobilens strålning.

- Med tanke på att en handsfree minskar strålningen med 95 procent tycker man kanske att det skulle vara fler som använder handsfree, säger Mats Cederberg.

Inbyggd radio

Många av de nya mobilmodellerna är utrustade med bluetooth, eller blåtand som tekniken också kallas. Det är en standard för trådlös kommunikation på kort håll - upp till 15 meter.

- Bluetooth är ju också en strålning, men den är bara en tusendel av mobilens egen så det är lika bra vare sig man väljer traditionell handsfree med kabel eller en med bluetooth, säger Mats Cederberg.

De nya handsfreeutrustningarna kan många gånger göra mer än bara fungera som hörlur och mikrofon till mobilen. Det finns modeller med inbyggd radio eller musikspelare.

En handsfree kostar i dag från strax under 100 kronor upp till runt 1 500 kronor för de mera avancerade modellerna.

- Det är i första hand de som är intresserade av prylar och som använder mobilen mycket i jobbet som köper dyrare handsfree med bluetooth, säger Tomas Chatzopoulos.

Peter Pettersson