Ministrar redan utsedda i Irak

– trots förvirring kring regeringschefen Iyad al-Alawi

NYHETER

Bagdad

Iraks styrande råd utsåg ministrar redan på lördagen, trots förvirring kring den hastiga utnämningen dagen innan av Iyad al-Alawi som regeringschef. USA:s och FN:s representanter ska redan ha godkänt listan.

Till oljeminister utsågs teknokraten Tamir Ghadban och till försvarsminister den kurdiske politikern Hoshyar Zebari som hittills varit utrikesminister. Kurderna fick även in en av de sina som ny utrikesminister, nämligen Barham Salih. Till finansminister nominerades den shiitiske Adel Abd al-Mahdi och sunniten Samir Sumaidy utsågs till inrikesminister. Allt enligt vad rådsmedlemmen Ahmad Chalabi sade till Reuters.

Namnen bekräftades av en annan politiker, medan andra sade att listan inte är slutgiltig.

Chalabi sade att den enda post man ännu inte enats om är den ganska maktlösa posten som president. Huvudkandidater är sunniterna Adnan Pachachi och Ghazi Yawar.

Brahimi tagen på sängen

Tidigare på lördagen verkade FN-sändebudet Lakhdar Brahimi helt överraskad av Iyad al-Alawis hastiga utnämning till premiärminister dagen innan. En irakisk politiker som var med i processen sade till nyhetsbyrån AFP att det var USA:s ståthållare Paul Bremer som tvingade fram ett snabbt beslut och ställde Brahimi inför fullbordat faktum.

Iyad al-Alawi är ganska okänd, och bland dem som känner till honom är många misstänksamma för att han levt så stor del av sitt liv utomlands.

USA:s man

Han betraktas som en USA:s man. Visserligen var han Baathanhängare under studietiden i London på 1970-talet, men vände sig senare mot Saddamregimen och bildade rörelsen Irakisk nationell enighet med ekonomiskt stöd från den amerikanska underrättelsetjänsten.

- Han är olämplig eftersom han levde i landsflykt och har gamla band till USA och Storbritannien. Man borde i stället utse en oberoende person utan band till politiska partier eller utländska makter, säger en 40-årig lärare i al-Falluja till Reuters i ett ganska typiskt omdöme.

Många irakier misstror hela det styrande rådet, som ju utsågs av USA.

Vill bygga ny armé

al-Alawi har odlat goda kontakter till Iraks gamla militärstruktur och anses vilja återuppbygga Iraks armé. Han har sagt att det är en kolossal uppgift att bygga upp demokrati i ett land som Irak, i synnerhet som det ingenstans i regionen brukar hållas fria val.

Inte heller lördagen var fri från våld. I Kufa stred amerikanska styrkor mot shiamuslimsk milis. I Kirkuk i norra Irak mördades den kurdiske civilförsvarschefen, överste Mohammed Hamid, tillsammans med sin fru, son och svägerska. De blev beskjutna från en annan bil.

TT-Reuters