De som var från ”fel” land dödades direkt

NYHETER

NEW YORK

Terroristerna frågade invånarna om de var kristna eller muslimer. De som svarade "fel" dödades.

I morse omringade saudiarabiska säkerhetsstyrkor terroristerna som höll runt 50 utlänningar inom oljeindustrin gisslan.

Attacken inleddes i går morse i staden Khobar, 40 mil från Saudiarabiens huvudstad Riyad.

Militanta islamister iförda uniformer stormade oljeföretag och bostadsområden där personer inom oljeindustrin arbetar och bor.

- De frågade om vi var "otrogna", om vi var kristna eller muslimer, berättar den skakade Orora Naofaul.

Gömde sig med sonen

Hon gömde sig med sin femåriga son i fem timmar efter det korta mötet med mördarna.

- Jag svarade: "Jag är från Libanon, det finns inga utlänningar här". De sa åt mig: "Konvertera till islam, ta skydd och åk hem till ditt land".

Enligt vittnen smattrade det av gevärskulor medan männen patrullerade området.

Mellan 10 och 16 personer, varav en 10-årig pojke från Egypten, uppges ha dödats. En av de döda var en 51-årig svensk som sägs ha arbetat som kock.

I natt stormade säkerhetsstyrkor den sjätte våningen av bostadskomplexet Oasis under kraftig skottlossning. Det var osäkert om det innebar fler dödsfall.

Terroristerna befann sig i natt på sjätte våningen med en gisslan på cirka 50 personer av olika nationaliteter, dock ingen svensk, enligt uppgifter i natt.

Enligt uttalanden publicerade på islamiska hemsidor på internet genomfördes attacken av "al-Quds Brigad" eller "al-Qaida på den arabiska halvön".

Riktat mot oljeindustri

- Hittills har vi lyckats döda eller såra ett antal korsfarare, Guds fiender, skriver al-Qaida, enligt Reuters.

Attackerna var riktade mot oljeindustrin och mot anläggningar med koppling till "det amerikanska ockupationsbolaget Halliburton", som leddes av USA:s vicepresident Dick Cheney på 90-talet.

Saudiarabien är världens största leverantör av olja, en industri som till stor del drivs av västerlänningar som bor i landet. Attacken befaras kunna leda till höjda oljepriser.

Efter en terrorattack mot Riyad förra året, som dödade 35 personer, lovade saudierna att bekämpa terrorismen hårdare. Terrorgrogrunden i landet har gjort Saudiarabiens relationer med USA ansträngda, trots att kungafamiljen och Bush-familjen länge haft goda finansiella och vänskapliga band.

Läs också:

Fredrik Virtanen