De tar upp fajten mot alkobrotten

Bildar nätverk mot langare och illegal handel

NYHETER

Nu bildas nätverket ”Stoppa alkobrotten” mot langare och illegal handel.

Nio stora organisationer går ihop och vapnet är en tipstelefon.

– Ingen som säljer alkohol illegalt ska känna sig säker, säger Mats Hulth, vd i Sveriges hotell- och restaurangföretagare.

Från och med i dag är telefonen öppen för tips som kan leda till upptäckt av smuggling, langning eller svartförsäljning av öl, vin eller sprit.

Tipsen lämnas sedan vidare till polisen eller tullen.

Återta kontrollen

– Vi ska försöka återta kontrollen av alkoholkonsumtionen. I dag sker hälften av konsumtionen utanför Systembolaget och bland personer som inte ska dricka alkohol, säger initiativtagaren Ulf Spendrup i Bryggareföreningens styrelse.

”Stoppa alkobrotten” kommer att inrikta sig på de närmaste veckorna med skolavslutningar, midsommar och musikevenemang.

Tanken är att under 100 sommardagar samla kunskap och informera om den illegala handeln.

– Vi ger oss inte in i någon politisk debatt men det känns bra att på det här sättet ställa sig på ungdomarnas sida. Vi har aldrig varit med om en situation som inför denna sommar. Det här flödet är helt nytt och det kan sluta i katastrof för många debutanter, säger Leif Kroon, ordförande i organisationen Farsor & Morsor på stan.

Har fått nog

Enligt Mats Hulth har branschen fått nog av den illegala sprithandeln.

– Aftonbladets serie är jättebra och har fått i gång en seriös debatt. Vi är oerhört bekymrade och den illegala handeln kan på sikt också skapa problem på sysselsättningssidan, säger han.

Ett av fackförbunden i den nystartade alliansen är Byggnads som de senaste åren uppmärksammat problemet med alkohollangning och försäljning på arbetsplatserna.

– Jag har fått bekräftat att det finns sådan verksamhet och det är ingen utveckling vi vill ha, säger förbundsordförande Hans Tilly.

– Risken finns att detta blir ett arbetsplatsproblem. Därför är det inte svårt för oss att ställa upp på det här samarbetet, fortsätter han.

Hitta nya vägar

Niklas Nordström, ordförande i Basketförbundet, anser att samhället måste hitta nya vägar att angripa problemet.

– Jag känner ett jätteansvar för landets ungdomar. Vi kan inte bara lita på utskänkningstillstånd och andra traditionella verktyg.¶

TIDIGARE ARTIKLAR:

Läs också

Britt Peruzzi, Thomas Gustafsson