Europaremiär för tredje Potter-filmen

Trångt och stjärnspäckat på Leicester Square i London i dag

Foto: REUTERS
Daniel Radcliffe, 14, som spelar Harry Potter, anländer till Europapremiären.
NYHETER

London

Londons filmhjärta Leicester Square var packat med Harry Potter-fans vid söndagens Europapremiär på den nya ”Harry Potter och fången från Azkaban”.

Författarinnan JK Rowling antyder att Harry inte alls dör i slutet på serien.

Foto: AP
Den medieskygga JK Rowling, som bor i Edinburgh, ställde för en gångs skull upp framför tv-kamerorna på Leicester Square.

– Det här är större, sade 14-årige Daniel ”Harry Potter” Radcliffe till Sky News om jämförelsen med världspremiären i New York häromveckan.

– Det är skräckinjagande – men fantastiskt, tillade han om de tjutande fansen.

”Årets filmpremiär”

Den tredje Potter-filmen, som kommer till Sverige om knappt två veckor, beskrivs som årets filmpremiär. Aldrig tidigare har brittiska biografer fått så många förhandsbokningar, och efter ett ljummet mottagande för tvåan ”Harry Potter och hemligheternas kammare” är många recensenter lyriska om Fången från Azkaban.

Förutom Radcliffe var självklart också Emma Watson och Rupert Grint, som spelar Harrys vänner Hermione och Ron, på plats på söndagen, liksom Robbie Coltrane och Michael Gambon. Coltrane repriserar i Fången från Azkaban sin roll som jätten Hagrid, medan Gambon tagit över rollen som rektorn Dumbledore från avlidne Richard Harris.

”Planerar ett grymt öde”

Stämningen i Fången från Azkaban är mörkare än i de två tidigare filmerna, och Radcliffe misstänker att författarinnan JKRowling planerar ett grymt öde för Harry när den sju böcker långa serien avslutas om något år.

– Han kanske dör, sade Radcliffe till journalisternas förvåning på en stor presskonferens i London häromdagen.

– (Bokseriens storskurk) Voldemort och Harry hör ihop på något sätt, så om Voldemort ska dö måste nog Harry dö också.

Den medieskygga Rowling, som bor i Edinburgh, ställde för en gångs skull upp framför tv-kamerorna på Leicester Square. Hon betonade att böckerna inte är färdigskrivna, men antydde att Radcliffe är ute och cyklar.

Halvvägs genom bok sex

– Jag har kommit halvvägs genom bok sex, sade hon till ITVNews, och upplystes av reportern om Radcliffes gissning.

– Tror Daniel det?? Jag får ta ett snack med honom senare, sade Rowling strängt – även om det mystiska leendet signalerade att världen får sväva i ovisshet tills bok sju kommer ut.

Stjärnorna har inte så långt att resa till Potter-evenemangen i London: den fjärde filmen, ”Harry Potter och den flammande bägaren”, spelas in som bäst i studior i Londonområdet och på olika platser i England och Skottland. Medan Fången från Azkaban regisserats av mexikanen Alfonso Cuarón tar britten Mike Newell, främst känd för ”Fyra bröllop och en begravning”, över regitrollstaven i Potter-film fyra.

Henrik Samuelsson/TT