Ingen tvekan om vem som är lillasystern

Enäggstvillingarna lika i allt - utom längd

NYHETER

LONDON

Det är ju inte ovanligt att det skiljer 20 cm i längd mellan två 18-åriga flickor.

Men Harriet och Samantha borde vara lika långa.

De är nämligen enäggstvillingar.

Foto: BULLS
STOR OCH LITEN Samantha och Harriet är enäggstvillingar, ändå är Harriet 20 cm längre än sin syster. "Samantha är en miniversion av Harriet", säger mamma Liz Peters.

De två systrarna från engelska Brimscombe, Gloucestershire, har gått ett märkligt öde till mötes.

Ingen förvirring

Enäggstvillingar brukar vara så lika varandra att knappt föräldrarna kan skilja dem åt, men det har aldrig varit något problem i det här fallet.

Samantha är två decimeter kortare än sin tvillingsyster, hon ser ut som en tolvåring - och hon har fortfarande mjölktänderna kvar.

- I början tyckte alla att jag var så söt, men nu är jag trött på att se ut som ett litet barn. Jag går trots allt på college nu, säger "lillasyster" Samantha i Daily Mail.

De två flickorna föddes med några minuters mellanrum, och det skilde redan då massor i längd och vikt.

Läkarna har aldrig kunnat förklara fenomenet eller ställa en säker diagnos. Men de tror att Samantha på något unikt sätt fick mindre näring än sin syster när de låg i livmodern.

Mamma Liz Peters, 60, tror dock att det handlade om "twin to twin transfusion syndrome", vilket innebär att den ena tvillingen får ett större blodflöde än den andra.

En miniversion

I sådana fall brukar dock bara den starkare av tvillingarna överleva.

- De har alltid varit lika till utseendet, men den ena råkar bara vara en miniversion av den andra, säger mamma Liz Peters.

Peter Wennman