Kraftig bilexplosion i Bagdad

Tre dog och 21 skadade

NYHETER

Stridigheterna fortsätter i Irak.

Under det senaste sygnet har flera civila, ett antal soldater och 20 milismän dödats i oroligheterna, enligt Reuters.

På måndagsförmiddagen dog ytterligare tre i en bilexplosion i Bagdad.

Bara en månad innan maktöverlämnandet i Irak fortsätter stridigheterna skörda människoliv på många håll i landet.

Minst en bil exploderade på Kindigatan utanför ett hus som tillhör Naim Haddad, en tidigare hög funktionär inom Saddam Husseins Baathparti.

En AFP-journalist på plats såg två döda, varav en som slitits itu medan den andra trasats sönder helt av explosionen.

Sjukvårdare på Yarmuksjukhuset i närheten sade att de fått in en död person och 21 skadade.

Byggnaden förstördes helt av explosionen. Politikerns fru och tre barn skadades.

Men han sade till journalister att han inte tror att han var målet för attacken.

– Detta ingår i det dagliga våldet som härjar detta land, sade han.

Det förekommer teorier om att det fanns mer än en bilbomb. En bil brann och explosionen tycktes a slagit upp en enorm krater gatan i stadsdelen Harthiyah.

Ambulanser for fram och tillbaka till sjukhuset medan brandmän försökte släcka elden och amerikanska trupper försökte hålla en folkmassa på avstånd. Vid ett tillfälle sköt soldater skott i luften för att skingra folk som skrek antiamerikanska slagord.

Strider i Kufa

I den shiamuslimska heliga staden Kufa utbröt nya strider i söndags kväll mellan amerikanska soldater och Muqtada al-Sadrs milis. Enligt CNN sade ett högt uppsatt befäl att omkring 100 amerikanska soldater trängt in i staden där medlemmar av Madhiarmén gömde sig.

Två amerikanska soldater och 20 milismän har dödats i oroligheter i Irak det senaste dygnet, uppgav senare en amerikansk militärtalesman.

Två amerikaner dödades sent i söndags nära Kufa, den ene i ett bakhåll och den andre av en raketdriven granat mot ett pansarfordon.

Amerikanerna sköt ihjäl omkring 20 medlemmar av Mahdimilisen, uppgav talesmannen.

I Kufa sade invånare och milismän att amerikanska stridsvagnar ryckte in i staden mot den största moskén vid midnatt och att skottlossning då och då utbröt mellan milisen och amerikanerna.

Politiska mord

Ännu ett politiskt mord förövades i söndags. Offret var Kahtan al-Rubaie från sunnimuslimska Irakiska islamiska partiet. Han sköts ihjäl av beväpnade män när han var på väg hemåt från Bagdad i söndags kväll. En av de fyra angriparna övermannades av folk på plats, meddelade partiet. De övriga tre lyckades fly.

Irakiska islamiska partiet är ett av de största sunnimuslimska partierna i Irak. Dess ordförande Muhsin Abd al-Hamid är inflytelserik medlem av Iraks styrande råd.

Flera kända politiker från olika partier har mördats i Irak de senaste månaderna, bland dem den tillfällige ordföranden i styrande rådet.

I söndags mördade personer utklädda till poliser två irakier som arbetade för en oberoende irakisk tidning.

Kahtan al-Rubaie skulle till sitt hem i al-Mahmudiyya tre mil söder om Bagdad. Vägarna till samhället har blivit mycket farliga, då banditer och upprorsmän ofta angriper amerikanska militärkonvojer, utländska kontraktsanställda och journalister.

I förra veckan mördades två japanska journalister på en väg nära al-Mahmudiyya och tidigare i maj dödades en polsk och en algerisk journalist på liknande sätt.

Enligt AP har även flera civila blivit offer i striderna. En av dem var en irakisk gravid kvinna med familj.

TT / AP