Konst för miljoner stals ur villa

Verk av kända artister försvunna

NYHETER

Konst för miljonbelopp har stulits i en villa i Djursholm norr om Stockholm.

Det handlar om verk av Anders Zorn, Juan Gris och Fernand Léger.

Polisen har utfärdat rikslarm efter kuppen.

Familjen på den exklusiva adressen på Djursholm norr om Stockholm är bortrest. Men när sonen kom hem sent i går kväll gjorde han upptäckten – tavlor för miljonbelopp var försvunna.

Larmet manipulerat

Villans larm hade kringgåtts och sonen såg direkt att ett inbrott genomförts. När han tittade in kunde han se att flera mycket värdefulla konstverk stulits. Han larmade polisen och blev tillsagd att inte gå in.

När polisen kom till platsen upptäcktes ytterligare stölder. I samband med kuppen hittade tjuvarna nycklarna till en BMW 525 Touring och använde den i flykten.

Rikslarm

I ett rikslarm efterlyser nu polisen tre konstverk skapade av Anders Zorn och Juan Gris och kubisten Fernand Léger. Dessutom var flera antika, exklusiva böcker och silverbestick försvunna, enligt uppgift till aftonbladet.se.

Ägaren har själv svårt att värdera förlusterna. Man vet ännu inte exakt vad som saknas och flera av verken och föremålen har varit i familjens ägo en längre tid.

– Jag är inte hemma. Och polisens tekniker skulle ändå inte släppa in mig, säger mannen till aftonbladet.se.

Fler kända verk stulna

På måndagsförmiddagen pågick fortfarande den tekniska undersökningen på platsen.

TT rapporterar att det inte är första gången som värdefull konst stjäls i fashionabla villaförorten Djursholm. Vid ett inbrott i en villa 1997 stals konstverk av Miro, Chagall och Peter Dahl för sammanlagt 600 000 kronor.

Professionellt utfört

Inbrottet var professionellt genomfört, enligt polisen. Den kanske största svenska konststölden i en privatbostad utfördes i Stocksund i samma kommun hösten 1989. Då stals konstföremål för sammanlagt cirka 20 miljoner kronor.

Ett halvår senare stals konst för närmare 15 miljoner i en annan villa i Stocksund.

Mattias Lundell, Anna-Maria Carnhede