Fem drunknade i Hitlers grotta

Turistbåt kantrade i underjordisk sjö – där Hitler hade hemlig flygfabrik

1 av 4 | Foto: AP
Räddningspersonal söker efter överlevande i Seegrotte.
NYHETER

Turistkatamaranen kantrade när den stävade ut på Europas största underjordiska sjö.

Fem omkom när passagerare och besättning hamnade i det kalla vattnet.

I grottan gömde Hitler en av sina flygfabriker.

Österrikiska Seegrotte besöks årligen av 200 000 turister. Många kommer för att med katamaran göra en 45 minuter lång resa över det grunda, men vidsträckta vattnet.

Morgonens första tur var just på väg att avslutas när olyckan inträffade vid halv tiotiden på måndagen. Bara 150 meter från förtöjningsplatsen kantrade båten, rapporterar österriska Krone.

Vräktes ner i kalla vattnet

De 27 turisterna och besättningsmännen vräktes överbord, ned i det kalla vattnet. Det blev inledningen på ett krävande räddningsarbete.

Räddningsmanskapet hade bara en smal passage att hjälpa de nödställda genom och flera drabbades av panik. Många lyckades själva vada i land, men minst tre personer fastnade under båten. Andra drabbades av panik och för fyra kvinnor och en man, i åldrarna 59 till 77, kom räddningen för sent.

En talesman säger att räddningstjänsten misslyckades i sina återupplivningsförsök. Nyhetsbyrån AP rapporterar att en de döda kvinnorna kom från Belgien, de fyra övriga omkomna var tyskar.

Tyskt ressällskap

De omkomna ingick i ett tyskt ressällskap och räddningsmanskapet tvingades ta hand om och behandla flera av de svårt chockade turisterna. Samtidigt inleddes undersökningen som ska ge svar på olycksorsaken.

Seegrotte är Europas största underjordiska sjö. Den är 6 200 kvadratmeter stor, men vattendjupet sällan mer än två meter.

Grottan blev först känd när det avslöjades att Hitlertyskland under andra världskriget använde den för att i hemlighet bygga flygplan. I grottan byggde tillverkaren Heinkel några av världens första jetflygplan.

Mattias Lundell