Stor skogsbrand i Värmland i dag

Under kontroll först vid 20-tiden – största branden på 15 år

NYHETER

KARLSTAD

En omfattande skogsbrand bröt ut på måndagsförmiddagen på gränsen mellan kommunerna Säffle och Grums i Värmland.

Först vid 20-tiden lyckades en massiv insatsstyrka begränsa branden. Elden hade då härjat ett nästan 400 hektar stort område.

– Brandytan är cirka två och en halv kilometer lång och en och en halv kilometer bred. Det är den största branden vi haft på 10-15 år, säger Lars Wendel, informationsansvarig på räddningstjänsten i Karlstad till TT.

Det var strax efter klockan elva på annandag pingst som räddningstjänsten larmades om en skogsbrand i området kring Kycklingdalen mellan Liljedal och Mässvik.

Betydligt större

Enligt tidiga uppskattningar brann ett fyra hektar stort område. Men efter att räddningstjänsten inspekterat branden med helikopter från luften upptäckte man att brandområdet var betydligt större. När man till sist lyckats begränsa branden uppskattades området till hela 375 hektar.

55 brandmän från sex stationer bekämpade elden under dagen. Vid 18-tiden tog man också hjälp av en helikopter och en båt. Släckningsarbetet försvårades av svår terräng och av att det var mycket torrt i skog och mark.

Enligt Lars Wendel låg ett 15-tal fritidshus ett tag i riskzonen.

– Som tur är hade vi en gynnsam sydlig vind som gjorde att branden gick mot vattnet i Vänern.

Vattenbombning

Räddningstjänsten använde sig av vägar och sankmarker för att avgränsa brandens spridning. Efter att helikoptern kontinuerligt vattenbombat elden kunde man vid 20-tiden konstatera att man lyckats begränsa branden.

– Men elden är inte släckt och vi kommer att ha eftersläckning igång i flera dygn.

Enligt Wendel fanns det ingen anledning att gå ut med någon varning till boende i närheten.

– Det var långt till närmaste hus och vinden var stadig, och i rätt riktning, så att säga.

Också i Småland arbetade en stor styrka från räddningstjänsten med en skogsbrand. 50 brandmän, en helikopter och sex brandbilar lyckades vid 19-tiden begränsa en 12 hektar stor brand väster om Vaggeryd.

Inga personer eller byggnader rapporteras ha skadats i bränderna.

Carl-Johan Lejland/TT

ARTIKELN HANDLAR OM