Konflikt på Kastrup stoppade flyg

Tre SAS-avgångar från Stockholm inställda i kväll

NYHETER

Köpenhamn

Flera flygningar från Kastrup utanför Köpenhamn ställdes in eller försenades kraftigt på måndagen. Flygplatsens transportarbetare genomförde en facklig protestaktion.

Totalt ställdes 65 flygningar in under måndagen.

Det var transportarbetarna från Scandinavian Ground Services som lastar över bagage till flygplanen åt bland annat SAS, Aeroflot, Lufthansa och Singapore Airlines på Kastrup som lade ner arbetet.

”Missnöje med bemanningen”

- Det är en olovlig konflikt som inleddes under eftermiddagen. Det började som ett fackligt möte. Orsaken till själva konflikten är okänd för oss, säger Ulrika Fager, informatör på SAS Sverige, till TT.

- Det kan möjligtvis bero på missnöje med bemanningen. Men det förstår jag inte för vi har just tagit in sommarvikarier, säger SAS informationschef Troels Rasmussen till den danska nyhetsbyrån Ritzau.

Såväl inrikesflygningar i Danmark som en stor mängd utrikesflygningar drabbades. Samtliga tre SAS-avgångar från Stockholm till Köpenhamn ställdes in under kvällen.

- Det blir inga mer avgångar från Stockholm till Köpenhamn under kvällen däremot kommer det in några flyg från Köpenhamn till Arlanda, säger Ulrika Fager.

”Prioriterar flygningar”

- Vi försöker nu prioritera flygningarna till Stockholm och Oslo. Vi bokar därför om en hel del passagerare via Malmö så att de ska kunna ta sig över till Köpenhamn. Inrikestrafiken i Sverige har däremot inte påverkats av den danska konflikten, säger Ulrika Fager.

I nuläget vet SAS inte hur länge konflikten kommer att pågå eller om den kommer att påverka flygtrafiken den närmaste tiden.

- All lastpersonal har gått hem för dagen. Vi vet inte vad som händer nu, men hoppas givetvis att ny personal kommer att vara på plats på tisdagsmorgonen så att flygningarna åter igen kan gå enligt tidtabell, säger Ulrika Fager.

Magnus Stattin/TT