Cheney inblandad i Irakkontrakt

Vicepresidenten samordnade stort oljekontrakt till sitt gamla företag

NYHETER

USA:s vicepresident Dick Cheney var inblandad i att Halliburton fick ett jättekontrakt i Irak, uppger Time. Uppgifterna slår hårt mot Cheneys trovärdighet, eftersom han sagt att han inte längre har något med företaget att göra.

Ett e-brev till försvarshögkvarteret Pentagon visar att Cheney samordnade ett gigantiskt oljekontrakt i Irak mellan regeringen och världens näst största tjänsteföretag inriktat på oljeindustrin. Halliburton leddes under fem år fram till 2000 av Cheney.

E-brevet, daterat den 5 mars förra året, från en tjänsteman vid de amerikanska ingenjörstrupperna, visar att den ledande Pentagonföreträdaren Douglas Feith fick uppdraget att ro i land kontraktet, skriver tidskriften.

Feith har godkänt avtalet värt många miljarder dollar "betingat av information till WH (Vita huset) i morgon. Vi räknar inte med några problem eftersom processen har samordnats med VP:s (vicepresidentens) kontor", står det i e-brevet.

Ingen öppen budgivning

Enligt Time fick Halliburton kontraktet tre dagar senare, trots att det inte föregicks av en öppen budgivning.

Ett halvår efter e-brevet frågade tv-kanalen NBC:s programledare Tim Russert Cheney om han är inblandad i hur kontrakten fördelas.

- Självklart inte, Tim . . . Som vicepresident har jag absolut inget inflytande över, inblandning i eller någon som helst kunskap om formen för kontrakt som görs upp med ingenjörstrupperna eller några andra i den federala regeringen, svarade vicepresidenten.

Cheneys talesman, Kevin Kellems, säger nu till tidskriften att vicepresidenten "inte har spelat någon som helst roll i regeringens kontraktsbeslut, inklusive Halliburton".

Väntad kritik

E-brevet skickades med anledning av den förväntade kritiken till följd av att kontraktet skulle gå till Halliburton utan öppen budgivning, enligt en Pentagontalesman.

Feith fick uppdraget att samordna kontraktet av sin chef, biträdande försvarsminister Paul Wolfowitz, uppger Time.

Feith, Wolfowitz, försvarsminister Donald Rumsfeld och Cheneys stabschef Lewis Libby ses som hökar i George W Bushs regering och pådrivande inför kriget mot Irak.

TT