Cykelhjulet bara lossade

Viktor, 16, svårt skadad - efter sabotage

1 av 2 | Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
MINNS INGET Viktor Tunberg störtade med huvudet i marken vid cykelolyckan. Själv minns han inte olyckan, men pappa Bosse Tunberg visar vad som orsakade den: framgaffeln på den nyservade cykeln lossnade utan förvarning. - Sabotage, tror de.
NYHETER

Viktor Tunberg, 16, skulle cykla hem och hämta gympakläder till idrottslektionen.

Nu ligger han på Karolinska sjukhusets neurologiska avdelning.

Efter ett cykelsabotage.

Helt plötsligt lossnade cykelns framhjul - och Viktor åkte med huvudet före i marken.

Viktor och hans pappa Bosse Tunberg är övertygade om att någon har saboterat cykeln. Utan förvarning gav framgaffeln vika när Viktor i hög fart korsade Johan Skytteskolans grusplan i Älvsjö.

Han hade lånat sin bästa kompis mountainbike.

- De hade den på service på den lokala cykelverkstan för tre veckor sedan. Då var det inget fel på den, säger Bosse Tunberg.

Fler sabotage

Kompisen cyklade på mountainbiken utan problem på morgonen. Men när Viktor gav sig av vid 14-tiden hann han bara ett par hundra meter innan framgaffeln lossnade från hjulet.

- Därför kan man misstänka att någonting hade hänt med cykeln medan den stod parkerad utanför skolan. Annars måste det vara ett konstruktionsfel, säger Viktors mamma Ann-Katrin Tunberg.

Tunbergs har tidigare varit med om att cyklar blivit utsatta för sabotage på skolområdet under barnens skolgång.

- Det har bland annat hänt att de har klippt av handbromsvajrar, säger Bosse Tunberg.

Blödningar i hjärnan

Viktor slog huvudet i marken vilket ledde till hjärnskakning och blödningar på båda sidor av hjärnan. Han skrapade ansiktet mot gruset och fick svåra skrapsår.

- Jag skulle vilja träffa dem som såg vad som hände och ringde 112. Om inte de hade varit där hade jag kanske inte levt nu, säger han.

Viktor har legat på sjukhus sedan i torsdags och har fortfarande svårt med närminnet. Olyckan minns han inte alls och i går eftermiddag kom han inte heller ihåg händelser från samma dag.

- Jag tror att min tränare har varit här, men jag vet inte om jag har drömt det.

Förhoppningsvis kommer minnet tillbaka och Viktor blir helt återställd. Men läkarna kan ännu inte säga något med säkerhet.

- I onsdags ekiperade vi honom i ny kostym inför att han skulle sluta nian och nu ligger han här, säger Bosse Tunberg.

"Borde haft hjälm"

Ann-Katrin Tunberg önskar att Viktor hade haft cykelhjälm.

- Han trodde förstås att inget kunde hända på den lilla biten. Men även en machokille på 16 år kan hamna på sjukhuset. Det här visar att alla borde ha cykelhjälm, säger hon.

Ann Hagman