Nej, det vill sig inte riktigt

1 av 2
INGEN GLÖD Trots att vissa hits glimrar till så att det gör ont i ögonen brottas Europe med ringrostigheten.
NYHETER

NORJE

Tiden lär visst läka alla sår - så jag föreslår att vi ger Europe några månader till.

Headlinespelningen på Sveriges största hårdrocksfestival räcker inte för att knacka bort ringrosten.

Då detta är en tidning med vana att i musikaliska sammanhang reta upp grannarna i väster vore det väl dumt att sumpa denna utmärkta chans att fortsätta.

Norge (4,5 miljoner invånare) krossas publikmässigt av Norje ("där bor inte många själar", berättar en initierad taxichaffis) och gör arenakrävande rockbandet Europe betydligt mer rättvisa än fredagskvällens norska folkpark.

Nostalgisprutande

Det blir en nostalgisprudlande avslutning av Sweden Rock Festival 2004, och kvällen till ära har rockrävarna lagt till Sverigefavoriten "Carrie" i repertoaren.

Så långt är allt som förväntat.

Problemet är att gruppens reaktion inte blir som jag hade hoppats. Åskådarnas entusiasm ger förvisso gensvar - Johnarna rör ju på sig! - men det är långt ifrån tillräckligt starkt för att lämna några bestående intryck.

Det känns en aning svalt. Vill sig inte riktigt. Lossnar aldrig.

Stativsvingar

Det närmaste vi kommer ett lyftande av scentaket är Joey Tempests patenterade stativsvingar.

Nu får ingen läsare inbilla sig att detta rent spelmässigt skulle vara något annat än klockrent. Det här handlar, fortfarande, om fullblodsproffs. I vissa hits glimrar det till så man blir bländad. Det finns en pondus i framförandet, en medvetenhet och rutin som är unik. Därtill är Joey Tempest en genuint - närapå genetiskt - utpräglad rockstjärna som hör hemma och trivs framför 20 000 ylande människor.

Men var finns glöden? Varför slår det inte gnistor? Varför rusar och hoppar och jobbar sig inte gruppen svettig för att visa sin hemmapublik att de är tillbaka på allvar?

Dussinspelning

Varför känns det som en bakfull dussinspelning när det ska vara en av karriärens viktigaste?

Jag tycker att vi ger Europe en tid till återväxt. Visar de efter det inte mer geist än nu är det måhända dags för den absolut sista nedräkningen.

Europe

Här är alla låtarna de spelade i natt

Marcus Grahn