Kyrkans attityd förändras - sakta

Biskop Caroline Krook chattade med läsarna inför Pridefestivalen

Foto: Stefan Jerrevång/SCANPIX
Biskop Caroline Krook invigningstalade på årets Pridefestival. Innan det chattade hon med Aftonbladets läsare.
NYHETER

Attityden inom den svenska kyrkan mot homosexuella håller på att förändras.

Det sa biskop Caroline Krook när hon chattade med läsarna - bara några timmar innon hon skulle hålla öppningsanförandet på Pridefestivalen i Stockholm.

Här är hela chattet.

Mattias säger: Hur går det ihop att som företrädare för Svenska kyrkan, vilken biskopen lyder under, gå ut och öppningstala (vilket är en stark markering) när inte Svenska kyrkan tagit ställning för utlevd homosexualitet?

Caroline Krook säger: Svenska kyrkan är inne i en samtalsprocess och detta är en del av den processen. Det är också ett sätt att visa min solidaritet med människor som under lång tid varit utanförställda. Varje människa måste ta ansvar för sin egen sexualitet så att den inte skadar andra. Detta gäller både homo- och heterosexuella människor.

martin säger: Hej Carolina, bra att du är med på Pridefestivalen och att kyrkan inte är en organisation som vänder kappan efter vinden snabbt i allahanda frågor. Vilka reaktioner har du fått från andra biskopar på ditt deltagande ?

Caroline Krook säger: Jag har rådfrågat de andra biskoparna innan jag svarade ja till inbjudan och ingen avrådde mig direkt från att invigningstala.

mona bi säger: Vilka är dina personliga åsikter kring festivalen?

Caroline Krook säger: Jag har aldrig varit med om någon Pride-festival så jag vet inte så mycket om det. Jag vet att tidningar ofta fokuserar mer på sex än vad som kanske är nödvändigt.

kille_19 säger: Hejsan Caroline! Vad anser du om homo adoptioner?

Caroline Krook säger: Det finns så många olika familjebildningar idag. Jag tror att det bästa för ett barn är att växa upp med en pappa och en mamma. Men jag tror att det är bättre för ett barn att ha två föräldrar av samma kön än att leva som gatubarn på en soptipp i Peru.

lotten säger: Hur lång tid tror du det dröjer innan homosexuella kan få gifta sig i kyrkan, och också få äktenskapet välsignat inför Gud. Tror du det någonsin kommer att ske? Tycker du det borde vara så, eller inte?

Caroline Krook säger: Om staten bestämmer att både vigsel och partnerskap ska registreras borgerligt, då kommer det inte att ske några partnerskapsingående med juridisk giltighet i kyrkan. Om staten inte bestämmer det tror jag att vi inom fem år kommer att ha möjlighet till partnerskapsingående i kyrkan. Dock kommer alla präster inte att ställa upp på det.

Sylvester säger: Är du nervös inför invigningen i kväll? Har du planerat någon "kupp"?

Caroline Krook säger: Nej och nej! Jag är inte nervös och jag har inte planerat någon kupp.

klara säger: Hur ofta diskuteras homo-frågan inom toppskiktet i svenska kyrkan? är det en het debatt, eller det en alltför het potatis?

Caroline Krook säger: Frågan diskuteras ofta, i en respektfull ton. På kyrkomötet, som är kyrkans högsta beslutande organ, kommer vi vid samlingen i höst att anordnas många olika seminarier. Det är en het fråga men inte en "het potatis".

kille_19 säger: Varför tror du att det just blev du som får hålla i invigningstalet??

Caroline Krook säger: Jaa... temat är kärlek och vigsel och det är naturligtvis viktigt att en hög representant från kyrkan på något sätt lämnar stöd i frågan om vigsel/partnerskapsingående för homosexuella. Pride-festivalen är i Stockholm och jag är biskop i Stockholm och det är därför naturligt att i första hand fråga mig.

Kenny säger: Kommer du att bli glad ifall någon tjej flörtar med dig ikväll?

Caroline Krook säger: (skrattar) All vänlig uppmärksamhet, vare sig det är från män eller kvinnor, är trevligt.

mona bi säger: Känner du att kyrkans åsikter kring homosexuella håller på att förändras?

Caroline Krook säger: Ja, så är det. Vi är betydligt mer öppna mot homosexuella i kyrkan än vi var för 10-15 år sedan.

svenne säger: Våldet mot homosexuella kommer att fortsätta så länge homofobin får råda i samhället. vilken roll tycker du kyrkan spelar i sammanhanget?

Caroline Krook säger: Kyrkan måste på det kraftfullaste sätt ta avstånd från allt våld och kyrkan består av människor, cirka två tredjedelar av Sveriges befolkning. Och varje individ måste ta ansvar för sitt eget handlande. Att jag ställer upp på Pride-festivalen är ett sätt att visa att kyrkan tar avstånd från våld mot homosexuella.

killen säger: Vad anser du om homobröllop?

Caroline Krook säger: Jag är emot promiskuitet. Om två människor vill leva i trofast livslångt förhållande och få det välsignat av Gud i kyrkan så anser jag att de ska få det.

sebastian säger: Varför tror du att så många företrädare för kyrkan uttrycker sig kritiskt mot homosexuella när kyrkan själv påstår att man har ett öppet sinne och förespråkar den gyllene regeln?

Caroline Krook säger: Det frågar jag mig också. Men det finns några bibelord där man säger att en man inte ska ligga med en man.

ccc säger: Vad innebär det att vara biskop på gayfestivalen?

Caroline Krook säger: Det innebär att jag ska hålla ett anförande om kärlek. Jag talar ofta om kärlek, som fängelsepräst, som hovpredikant och som biskop.

nilla säger: Hej Caroline. Förstår du att homosexuella känner sig utslängda ur kyrkan? Vad kan man göra åt saken?

Caroline Krook säger: Jag förstår det och vi gör väldigt mycket åt saken och jag tror att det är betydligt bättre nu än det har varit tidigare. Jag ställer faktiskt ifråga att en homosexuell person i Stockholm skulle känna sig utslängd ur den vanliga gudstjänstgemenskapen.

Lasse säger: Hej Caroline, hur tolkar DU bibelns syn på homosexuella förhållanden?

Caroline Krook säger: Bibeln har inte en syn på homosexualitet, men bibeln har en syn på kärlek och den visar Jesus på vad det innebär. Det är vad jag håller fast vid.

aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM