Dagens namn: Brynolf
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nyheter

Elva grova brottslingar har rymt i år

Sex fortfarande på fri fot – två av dem dömda till livstid för mord

Antalet rymningar från svenska fängelser ökade under första halvåret. Det är främst rymningar från öppna anstalter som står för ökningen. Hittills i år har dock elva personer rymt eller avvikit från de slutna anstalterna. Sex av dem är fortfarande på fri fot.

   I januari fritas tre grova brottslingar under dramatiska former från Kumla-anstalten. Bland dem finns Daniel Maorina, som natten till tisdagen rymde från Hall. De tre grips efter några dagar.

 

   I månadsskiftet januari/februari avviker en intagen vid Tidaholmsanstalten från en bevakad permission, i samband med en begravning i Göteborg. Mannen, som var dömd till sex års fängelse för rån, försvann från sin övervakning, och var på fri fot under två måndader. Under sin tid i frihet misstänks mannen ha begått nya brott. Han sitter för närvarande i häkte i väntan på att hans förehavanden under tiden på rymmen har utretts.

 

   I mars springer en intern ifrån sin övervakning vid ett sjukhusbesök i Skövde. Mannen var dömd till sju års fängelse för rån, och hade suttit på Tidaholmsanstalten ett år när han avvek. Han greps ett par timmar senare av polis.

 

    Den 4 juli får en intagen vid Norrtäljeanstalten hjälp utifrån att fly under ett sjukhusbesök i Norrtälje. En beväpnad man hjälper internen att fly från övervakningen. Internen var dömd till sex års fängelse för narkotikabrott. Han är fortfarande på fri fot.

 

    Den 9 juli avviker en 36-årig man under en permission från Österåkersanstalten. Mannen hade bevakning med sig vid ett besök hos familjen i Spånga. Under familjebesöket har han försvunnit från sin övervakning. Han var dömd till livstids fängelse för mord, och hade suttit på Österåker i fem år när han försvann. Mannen är fortfarande på fri fot.

 

    Natten till den 28 juli rymmer fyra interner från Hall-anstalten. Bland dem finns Daniel Maorina och Tony Olsson. Tony Olsson är dömd till livstids fängelse för polismorden i Malexander. Samtliga är fortfarande på fri fot.

Karin Klarström, Per Mattsson
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet