Tony Olsson gripen

Gömde sig på ett loft

NYHETER

Jakten på rymlingarna är över.

Tony Olsson greps klockan 09.45 i morse efter tre dygns intensiva spaningar.

Olsson gjorde inget motstånd och gripandet skedde helt odramatiskt.

I samma område och inom loppet av tre dygn har samtliga fyra rymlingar gripits.

– Samtliga gripanden skedde utan något som helst våld, säger polisens insatschef Lars Byström på fredagens presskonferens.

Den som lyckades hålla sig undan längst var Malexandermördaren Tony Olsson. Han kunde gripas klockan 09.45 på fredagsmorgonen av piketpolis från Stockholm.

Han gömde sig på ett ladugårdsloft på Tegelvretens gård, som ligger väster om Grindsjön, en bit in på en grusväg från länsväg 225. Polisen fick på morgonen in tips på att Olsson befann sig i det aktuella området.

Tre dygn utan ordentligt med mat och sömn hade satt sina spår. Tony Olsson var sliten och trött när han greps och gjorde inga försök till motstånd.

Han var vid gripandet beväpnad, säger polisens presstalesman till aftonbladet.se. Enligt insatschefen handlar det om en pistol, men det är fortfarande osäkert ifall den är funktionsduglig. Troligen är det samma pistol som Tony Olsson hade i handen när han och de andra fångar tog sig ut från anstalten i Hall.

Samtliga rymlingar gripna

Tre dygn tog det för polisen att hitta och gripa rymlingarna.

På onsdagen greps Alfred Sansiviero i närheten av Grindsjön utanför Nynäshamn när han låg och tryckte under en gran på ett militärt område vid FOI:s lokaler.

Klockan 09.58 på torsdagen greps 29-årige Mahmoud Amaya vid en busshållplats i samma område.

Fem timmar senare meddelade polisen att man gripit ytterligare en av rymlingarna.

Man var länge förtegen om vem, men bekräftade så småningom att det rörde sig om den mest rymningsbenägne av fångarna, den 27-årige ligaledaren Daniel Maiorana.

Under fredagsnatten och morgonen sökte nationella insatsstyrkan och hundpatruller igenom ödehus, torp och sommarstugor i områdena kring Grindsjön och Kaggfjärden.

- Vi har generellt sett fått in väldigt få tips från andra områden, vilket tyder på att att Tony Olsson fortfarande finns här, sade polisens insatschef Lars Byström till Aftonbladet i går.

Ett av dessa ledde fram till gripandet.

Men jakten är ännu inte över. Polisen söker fortfarande efter de två medhjälparna som på tisdagsnatten plockade upp rymlingarna i en bil utanför anstaltens murar.

– Den första etappen är avslutad. Vi är givetvis nöjda med det. Men vi söker ytterligare en eller två personer. Jakten är inte slut, säger polisens presstalesman Sven-Åke Claesson.

Fler artiklar:

Per Mattsson

ARTIKELN HANDLAR OM