Kriminalvårdschefen chockad över korruption

NYHETER

Delar av personalen i kriminalvården är korrupt.

– Det är ett större problem än vad jag tidigare trodde, säger kriminalvårdens chef Lena Häll Eriksson.

Under en och en halv timme på måndagseftermiddagen träffade hon i regeringshögkvarteret Rosenbad justitieminister Thomas Bodström och redovisade Kriminalvårdsstyrelsens program för hur säkerheten inom kriminalvården ska öka.

– Vi ska framför allt satsa på tre områden. Det första är bättre skalskydd. Det ska helt enkelt bli svårare att ta sig in och ut ur våra anstalter. Det handlar om stängsel och murar, men också om förbättrad nyckelhantering och rutiner, säger Lena Häll Eriksson.

Det andra området gäller fångarna, framför allt bättre riskbedömning, och det tredje korruption.

– Det har visat sig vara ett problem i kriminalvården att personal är korrumperad. Korruptionen är det som jag blivit mest chockad över och jag har en känsla av att den är större än vad jag tidigare trodde, säger Lena Häll Eriksson.

Hon tror att en satsning på kompetensutveckling av personalen kan leda till minskad korruption.

Inga nya pengar

– Men det handlar också om högre löner, att systematiskt arbeta med etik och ha bättre kontroll på vilka vi anställer.

Lena Häll Eriksson säger att hon under vid måndagens möte med Thomas Bodström inte fick löfte om några nya pengar.

– Jag ska komma tillbaka till det när vi har beräknat kostnaderna och vet hur mycket som ryms inom vår budget. Statsrådet säger dock att säkerheten får kosta.

Justitieminister Thomas Bodström säger till TT att han anser att Lena Häll Eriksson bör stanna kvar som chef för kriminalvården.

– Jag tycker att hon bör fortsätta att driva det arbete som nu har börjats för att höja säkerheten.

Är det ett bra arbete?

– Det faktum att polisen tagit rymmarna ändrar inte min inställning till kriminalvården. Det är viktigt att man får svar på alla de frågor som ställs. Vi har därför tillsatt en oberoende granskare, Björn Eriksson, som i nästa vecka ska åka till anstalterna

Farliga fångar separeras

– När det gäller det arbete som påbörjats av kriminalvården tycker jag att det kunde gått lite fortare när det gäller larmbågarna och annat. Men jag kan konstatera att arbetet har påbörjats och att det har gjorts en hel del saker.

Det är ännu oklart var rymmarna från Hall och Norrtälje kommer att placeras.

Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetsansvarige Christer Isaksson säger till TT att grundprincipen är att farliga och rymningsbenägna fångar så långt som möjligt ska separeras från varandra.

– Men det är alldeles för tidigt att säga var exempelvis Tony Olsson hamnar. Han sitter ju dessutom häktad för brott han misstänkt ha begått i samband med rymningen. Det troliga är dock att han så småningom hamnar på någon av säkerhetsavdelningarna på Hall eller Kumla.

Mikael Bergling/TT

ARTIKELN HANDLAR OM