Nytt miljongods för Rosengren

Vill sälja förra herrgården till norrmän

1 av 2 | Foto: PER-OLOF SÄNNÅS
HIT VILL ROSENGREN FLYTTA Björn Rosengren började att leta efter en ny herrgård i våras. Nu har han bestämt sig för Arnöbergs herrgård på ön Arnö i Mälaren. Den förra ägaren betalade enligt uppgift 4,5 miljoner för herrgården.
NYHETER

Här är Björn Rosengrens nya miljongods.

En herrgård från 1700-talet på Arnö i Mälaren.

För ett år sedan köpte förre näringsministern godset i Nora i Bergslagen. Då prutade han på begärda 3,5 miljoner kronor och fick Bergsängs gård för 3 miljoner.

- Man kan säga att jag säljer mitt gamla liv och försöker skapa ett nytt, förklarade Rosengren då.

Svårsåld gård

Nu säljer han herrgården i Bergslagen, med anor från 1600-talet. Pris: 7 miljoner kronor.

Men gården är svårsåld.

Rosengren har renoverat Bergsängs gård som nu är utrustad med bland annat bergvärme, ny gasspis och nya badrum. Tio av byggnadens elva kakelugnar fungerar.

Bland annat har gården annonserats ut i norska tidningar. I Norge är det förbjudet att äga jordbruk utan att bruka jorden, något som dock är tillåtet i Sverige. Därför hoppas Rosengren att en norrman ska köpa gården.

Flitig besökare

Det hindrade dock inte Rosengren från att skaffa en ny herrgård. I våras började han leta efter något nytt och under sommaren bestämde han sig.

Arnöbergs herrgård på ön Arnö i Mälaren passade perfekt.

Köpet har inte gått igenom än, men Rosengren har under sommaren varit en flitig besökare på ön under helgerna, enligt boende i trakten. Han har stolt visat upp gården för sina vänner.

4,5 miljoner

Huvudbyggnaden är från 1700-talet och ligger bredvid öns kyrka. Den förra ägaren betalade enligt uppgift 4,5 miljoner kronor för herrgården.

På ön bor ett tiotal fasta boende och ett femtiotal sommargäster.

Björn Rosengren, som i dag arbetar som rådgivare åt Stenbecksfären, ville i går inte kommentera sina godsaffärer.

Rosengrens husaffärer

Andreas Johansson

ARTIKELN HANDLAR OM