- Pastorn tänkte mörda mig också

Kristi brud berättar om deras relation

1 av 3 | Foto: SVT
har en "kristi brud"-tröja I kvällens tv-intervju är Åsa Waldau stundtals väldigt munter. Hon berättar hur hon och kompisarna haft en middag med temat "Så får du Kristi brud-looken" efter en tidningsartikel.
NYHETER

Kristi brud var nästa namn på Knutbypastorn Helge Fossmos dödslista.

Det är hon själv övertygad om.

- Han tänkte mörda mig också, säger Åsa Waldau, 38, i en tv-intervju i kväll.

I en timslång intervju i Sveriges Television berättar Kristi brud om sig själv och sin relation till livstidsdömde pastorn Helge Fossmo.

Stina Lundberg Dabrowski frågar:

Du tror faktiskt att han planerade att döda dig också?

- Ja, det tror jag, jag vet inte om man kan säga så men det är vad jag tror, svarar Åsa Waldau.

På frågan om varför hon inte förstod att något var galet med Helge Fossmo trots alla varningssignaler svarar hon:

- Därför att det inte är ovanligt att man som kristen säger att man har syner och drömmar.

"Pastorn kan inte tro"

Om Helge Fossmo säger hon i dag:

- Han kan över huvud taget inte tro på Gud.

I intervjun, som är inspelad på glasverandan hemma hos Åsa Waldau, ger hon ett lugnt intryck.

Ibland biter hon lite på naglarna och rynkar pannan lätt vaksamt, men spricker i nästa ögonblick upp i ett leende och slänger med det långa håret. Gesterna blir stora och ivriga när hon pratar om sin gudstro och församlingen.

Bilden av henne som en auktoritär person motsätter hon sig. Att hon i sina predikningar ofta talat om att folk har demoner och djävulen i sig tonar hon ner.

- Jag definierar det annorlunda i dag. Jag har också utvecklats i hur jag talar genom åren, inte bara efter den här granskningen. Att säga att någon har demoner är präglat av att vi tror att det finns en ond andevärld. För mig kan en demon vara en ond tanke, säger Åsa Waldau.

"Gud försörjer mig"

Att hon och de andra pastorerna i Knutby kräver att församlingsmedlemmarna ger tionde till dem, alltså en del av sin inkomst, försvarar hon.

- Då citerar jag Guds ord, den som inte lägger tiondet stjäl från Gud. Det är också baserat på tron att Gud är den som försörjer mig, han har gett mig mitt jobb.

Ibland blir tonen i intervjun riktigt munter, som när hon fnissande berättar om hur hon ordnade en tjejmiddag på temat: Så får du Kristi brud-looken, efter en tidningsartikel på temat.

- Vi drog ihop ett gäng på femton tjejer, några som är med i församlingen och några som inte är det. Jag tog med alla mina parfymer och smink, vi köpte gott käk och så hade vi en Fixa Kristi brud-stilen-kväll, säger Åsa Waldau och skrattar.

"Varje dag är en seger"

I en annan sekvens av programmet målar hon om ett hus medan hon sjunger högt - iklädd en t-tröja med texten "Kristi brud" på bröstet.

Om framtiden säger Åsa Waldau:

- Jag tar en dag i taget, som det är nu orkar man inte leva om man tänker att det blir likadant i morgon. Varje dag är en seger från smärtan.

Dramat i Knutby dag för dag

Tobias Brandel