Attentat mot känd irakisk politiker i Bagdad

NYHETER

Bagdad

En grupp män öppnade eld mot den kände irakiske politikern Ahmad Chalabi på onsdagen, sade en medarbetare till Chalabi.

Foto: ap
Ahmad Chalabi utsattes för ett attentat.

Två personer i kolonnen som färdades med Chalabi sårades.

Medarbetaren Mithal al-Alousi sade till Reuters att attacken ägde rum på onsdagsmorgonen då Chalabi var på väg till Bagdad från Najaf.

Bankmannen och politikern Ahmad Chalabi återvände till Irak i mitten av augusti för att bemöta anklagelser mot honom för penningförfalskning.

En irakisk domare har utfärdat en arresteringsorder mot Chalabi och hans brorson Salem Chalabi. Men när Ahmad Chalabi kom tillbaka sköts åtalet upp och han har inte gripits.

Salem Chalabi, som är utbildad till jurist i USA, har fått uppdraget att arrangera rättegången mot Iraks störtade härskare Saddam Hussein. Anklagelserna mot Salem gäller ett mord på en tjänsteman i finansdepartementet.

Ahmad Chalabi sågs förr av USA som en tänkbar ny ledare i Irak efter Saddam Hussein. Nu har han hamnat i onåd och på sista tiden har han starkt kritiserat USA:s agerande i Irak. Det har skapat en klyfta mellan honom och den nuvarande Bagdadregeringen, även om Chalabi själv har goda kontakter med premiärminister Iyad Allawi och flera andra ministrar.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM