Förhandlare kämpar för barnens liv

Över hundra barn gisslan i rysk skola

1 av 3 | Foto: tv-bild/cnn
Beväpnade specialstyrkor har omringat skolan där hundratalet människor sitter som gisslan.
NYHETER

Förhandlare kämpade ännu på torsdagsmorgonen med att rädda de 132 barn som hålls som gisslan på en skola i Beslan i den ryska republiken Nordossetien.

Skolan stormades på onsdagsmorgonen av beväpnade terrorister som hotar med att spränga byggnaden.

Hittills ska 16 människor ha dödats.

Hundratals barn, lärare och föräldrar upplevde en skräcknatt i fångenskap efter att på onsdagen ha tagits som gisslan av extremister med sprängämnesbälten i staden Beslan i Nordossetien, nära Tjetjenien.

Ryska prickskyttar och stridsvagnar har omringat byggnaden där hundratals oroliga, gråtande anhöriga samlats i närheten. Många av dem får hjälp av psykiatriska rådgivare medan andra gråter över listan på de 132 barn som finns i byggnaden.

På torsdagsmorgonen återupptogs kontakten med gisslantagarna och förhandlingarna fortsatte.

Regeringstalesman Lev Dzugayev sade till Interfax att det finns mat och vatten redo att skickas in till barnen. Men det fanns inte en chans att komma in i byggnaden.

Första skoldagen

Onsdagen var den första skoldagen efter sommarlovet för de ryska eleverna i byn Beslan. Kort efter att barnen tillsammans med sina föräldrar närvarat vid den traditionella välkomstceremonin stormade minst 15 beväpnade män och kvinnor byggnaden.

–Jag trodde det var på skoj, men när de började skjuta sprang jag ut, sade en ung pojke som går på skolan.

Ett 50-tal av eleverna uppges ha klarat sig undan genom att gömma sig i pannrummet. Resten blev kvar – som gisslan. Det är oklart hur många, men enligt information från föräldrar och släktingar gick 132 barn, mellan sju och 17 år gamla, till skolan på onsdagsmorgonen. Sammanlagt ska det röra sig om runt 354 personer - elever, lärare och föräldrar - som hålls fångna i skolbyggnaden.

Hotar spränga skolan

Enligt tv-kanalen Sky News hade terroristerna lindat "bombbälten" kring kropparna och hotade spränga skolan om polisen gjorde minsta försök att ta sig in.

–Hela skolan är minerad. Det finns snubbeltrådar överallt, sade den ryske dumaledamoten Michail Markelov om förhållandena inne på skolan.

Enligt en hög polisman hotar terroristerna också döda 50 barn för varje gisslantagare som dödas, och 20 barn för varje skadad. Interfax rapporterade att terroristerna placerat barn i skolans fönster som levande sköldar mot en stormning.

Förhandlingar inleddes

Strax efter klockan fem på onsdagseftermiddagen uppgav Valerij Andrejev, chef för säkerhetstjänsten, att kontakt upprättats med gisslantagarna. Förhandlingar med terroristerna pågår, tillade han.

Enligt CNN har terroristerna överlämnat en lista med personer som de är villiga att diskutera med. På listan finns bland annat en barnläkare som deltog i förhandlingarna vid gisslandramat vid Dubrovka-teatern i Moskva 2002 Den gången slutade det med att 130 människor dog.

Kräver att trupper dras tillbaka

Nu, liksom vid ockupationen av Dubrovka-teatern, kräver gisslantagarna att Ryssland drar tillbaka sina styrkor från Tjetjenien.

– De kräver att trupper dras tillbaka från Tjetjenien, att väpnade aktiviteter där stoppas och att de gripna som var inblandade i terroristverksamhet i Ingusjien släpps fria, sade Aslanbek Aslachanov, rådgivare till Rysslands president Vladimir Putin.

"16 personer har dödats"

Skottlossning har hörts inifrån skolbyggnaden vid ett flertal tillfällen. Uppgifterna om hur många som bragts om livet går isär. En anonym operativchef sade på torsdagsmorgonen till AP att 16 människor ska ha dödats. Tolv av dem i skolan, två ska ha avlidit på sjukhus och två har dödats utanför skolbyggnade, men deras kroppar har inte kunnat hämtas på grund av skottlossning. Sjukhusuppgifter talar om åtta skadade.

"Fienden syns inte"

Rysslands försvarsminister Sergej Ivanov beskrev skolockupationen och andra terrorhandlingar den senaste tiden som en krigsförklaring.

– I praktiken har man förklarat krig mot oss. Men fienden syns inte och det finns ingen front, sade ministern till journalister i Moskva.

Läs mer

Tidigare artiklar

Dramat i Beslan – minut för minut

Per Mattsson, Simone Söderhjelm, Kristian Lindquist, Tove Wennergren, TT