Över 900 gripna i New York för protester mot Bush

1 av 2 | Foto: ap
Över 900 personer har hittills gripits i New York.
NYHETER

New York

New York-polisen grep över 900 personer under det republikanska konventets andra dag, uppgav en polis för AFP.

- Över 900 personer har arresterats i hela staden sedan i tisdags morse i en serie demonstrationer kopplade till Republikanska nationella konventet, sade polistaleskvinnan Jennara Ezerleth till AFP.

De flesta greps för störande av allmänna ordningen och för att "hindra regeringsverksamhet", sade hon.

Många av de drygt 900 registrerades bara och fick sedan gå.

Stora demonstrationer har hållits i New York sedan i torsdags mot Republikanska partiets konvent, där president George W Bush på tisdagen utsågs till partiets kandidat i presidentvalet den 2 november.

Efter en lång dag av civil olydnad ökade spänningarna mellan polisen och demonstranterna när aktivisterna protesterade mot det USA-ledda kriget i Irak och annan politik som förs av Bushadministrationen, rapporterar Reuters.

Låg som om de var döda

Även Reuters rapporterar att 900 greps under tisdagskvällen, varav flera som lade sig i ett "die-in", som om de dödats, framför konventdelegaters bussar.

Enligt Reuters for polisen ibland drastiskt fram. En man som klättrat upp i ett träd för att få bättre utsikt över protesterna greps av ett tiotal poliser.

På omkring 200 personer sattes handklovar i plast innan de leddes till polisbussar.

I tisdags eftermiddag inledde motståndare till Irakkriget en demonstration från World Trade Center, som förstördes i terrorattackerna den 11 september, för att senare "dö" i närheten av Madison square garden, där republikanerna håller sitt konvent.

TT-AFP